Si es fa una recerca ràpida a Google "Castell de Dràcula" surt el Castell de Bran. I moltes vegades, cercant el Castell de Bran, surt "Castell de Dràcula" just al costat, com indicant que el Castell de Bran és, justament, el Castell de Dràcula. Però, per què Dràcula té un castell medieval? Sempre està bé recordar que Dràcula és una novel·la de fantasia escrita per Bram Stoker, publicada l'any 1897. Se n'han fet múltiples pel·lícules i adaptacions. Encara ara es publica i ha estat traduïda a més de 50 idiomes, aconseguint vendre més de 12 milions de còpies. Aleshores, de qui és el castell?

Evidentment, amb les dades i dates sobre el paper, clarament de Dràcula no. El Castell de Bran és una fortalesa medieval, prop de la ciutat de Brașov, a Transsilvània, i és un monument nacional i un dels punts clau del turisme de Romania. També per ser conegut com el Castell de Dràcula, però la veritat és que era l'antiga residència de Vlad Țepeș. Ara bé, encara hi ha més. Es diu que el personatge històric amb què es va inspirar Stoker, Vlad Țepeș, mai va viure al castell i que la seva residència de veritat va ser el Castell de Poenari, avui pràcticament en ruïnes. El castell de Bran impressiona, però no hi han passat massa assassins i la seva importància militar tampoc destaca. Va ser habitat de manera permanent durant les dècades de 1920 i 1930, quan va ser la residència d'estiu de la reina Maria de Romania. 

castell de bran unsplash (2)
Castell de Bran / Unsplash

Qui era Vlad Țepeș o Vlad Dràcula?

Per simplificar i no entrar en detalls, Vlad Țepeș va ser príncep de Valàquia entre 1456 i 1462 i és considerat un dels governants més importants d'aquesta regió i heroi nacional de Romania. Però, quan va acabar el seu regnat, Vlad va estar captiu a Visegrad des de 1463 fins a 1475. Durant aquest període, les anècdotes sobre la seva crueltat van començar a estendre's a Alemanya i Itàlia. Per petició d'Esteve III de Moldàvia se'l va alliberar l'estiu de 1475. Va combatre a l'exèrcit de Maties Corví d'Hongria contra els otomans a Bòsnia a principis de 1476. Vlad va morir en un combat amb Basarab Laiotă, qui tenia el suport de l'imperi otomà, als afores de Bucarest el 10 de gener de 1477.

castell de bran unsplash (3)
Castell de Bran / Unsplash

A finals del segle XV van adquirir gran popularitat els llibres que relataven els seus actes de crueltat, convertint-se en alguns dels primers supervendes a Europa. A Rússia, les històries populars van suggerir que Vlad va poder enfortir el govern central només mitjançant l'aplicació de càstigs brutals, i la majoria dels historiadors romanesos van adoptar una opinió similar al segle XIX. L'escriptor irlandès Bram Stoker es va inspirar en aquest príncep per crear el seu personatge del vampir comte Dràcula. I d'això se'n pot veure la petjada al Castell de Bran, on fins i tot hi ha una exposició temporal de mètodes de tortura molt cruels. Una cambra de la qual és impossible sortir-ne sense patir un daltabaix emocional, imaginant el cos propi en qualsevol de les opcions exposades. L'impacte és tal, que s'indica amb un cartell a la porta. 

D'on surt Dràcula i per què se'l relaciona amb el Castell de Bran?

Bram Stoker podria haver-se inspirat per crear Dràcula en aspectes de Vlad, tot i que les descripcions de la novel·la no diuen exactament on és el castell. Ara bé, la imatge del Castell de Bran sí que ha estat fet servir en diferents pel·lícules. Un fet que Romania ha sabut explotar molt bé, ja que el principal reclam del castell és precisament el fet que sigui el Castell de Dràcula, i no el de Vlad, que molta gent no sap ni qui és fins que no arriba a les portes d'aquest. Per acabar descobrint que no hi va residir mai. Són moltes les postals que fan referència a aquest castell com el de Dràcula, imants, samarretes i qualsevol element i connexió que s'estableixi amb el vampir. Ara bé, impossible establir certeses absolutes al respecte. El castell amaga una part dedicada precisament a Dràcula amb una menció per a totes les pel·lícules que s'han fet al voltant d'aquesta figura –que no són poques–. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!