Elon Musk ha elogiat la colíder del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya, ja que va repetir la seva afirmació que "només l'AfD pot salvar Alemanya" durant una polèmica xerrada en directe a la seva plataforma de xarxes socials X. La trobada virtual entre Musk i Alice Weidel d'aquest dijous va tenir lloc enmig de les creixents crítiques pel suport vocal del multimilionari nord-americà als partits d'extrema dreta i antiestablishment arreu d'Europa, i les acusacions que s'està ficant en la campanya per a les eleccions del 23 de febrer d'Alemanya.

Durant aquesta conversa, Musk va elogiar l'AfD antiimmigrant i pro-Kremlin, que ocupa el segon lloc a les enquestes amb un 21,5%, només per darrere dels conservadors CDU/CSU. Molt amics, però Musk va pronunciar malament el nom del líder del partit com "Weedel" durant tota la trobada. La conversa de gairebé 75 minuts va incloure tota mena de temes, des de la política energètica i l'educació fins al seu desig conjunt de retallar la burocràcia alemanya i prevenir la immigració il·legal. Douglas Adams, Schopenhauer, el sentit de la vida, si Adolf Hitler era un socialista o un extremista d'extrema dreta i com resoldre el conflicte entre Israel i Palestina també s'ha reflexionat llargament, destaca el The Guardian.

Elon Musk i Alice Weidel / Efe

Musk i Weidel semblaven estar d'acord en tot, inclosa la necessitat d'acabar amb la guerra a Ucraïna, amb Musk afirmant: "El president Trump solucionarà aquest conflicte molt ràpidament". Presionat per "amb quines mesures" això pot passar, Musk va semblar lleugerament desconcertat. "Per ser clar, això depèn del president Trump. Ell és el comandant en cap... No vull parlar per ell... però requereix un lideratge fort als Estats per fer-ho".

Musk, la veu de Trump que inquieta Europa

La conversa estava anunciada i abans de produir-se ja havia generat certa controvèrsia. Diversos dirigents europeus han denunciat, directament o indirectament, les accions del propietari de X. El foc crema entre Europa i l'home més ric del món. En aquest sentit, líders europeus han acusat Elon Musk d'interferir als debats nacionals. Sense anar més lluny el president francès, el canceller alemany, el primer ministre britànic i el president del govern espanyol han denunciat els exabruptes del multimilionari nord-americà a la seva xarxa social X.

El dirigent francès va acusar Elon Musk, sense anomenar-lo, de recolzar "una nova internacional reaccionària". "Fa deu anys, si algú ens hagués dit que el propietari d'una de les xarxes socials més grans del món donaria suport a una nova internacional reaccionària i intervindria directament a les eleccions, fins i tot a Alemanya, ¿qui s'hauria imaginat?", ha destacat el president francès. El seu homòleg espanyol també s'ha fet ressò de l'expressió."La internacional reaccionària, com ha dit el president Macron, liderada per l'home més ric del planeta, està atacant obertament les nostres institucions, incitant a l'odi i cridant obertament a recolzar els hereus del nazisme a Alemanya, a les pròximes eleccions", ha denunciat Pedro Sánchez.

Donald Trump i Elon Musk

En les últimes setmanes, Elon Musk ha fet una sèrie de declaracions impactants. El multimilionari i amic íntim de Donald Trump va anomenar "ximple incompetent" el canceller alemany, Olaf Scholz, després de l'atemptat perpetrat al mercat de Nadal de Magdeburg. El propietari de la companyia Tesla també va atacar el primer ministre britànic, Keir Starmer, per negligència, quan era fiscal als anys 90, en relació amb l'explotació sexual de més de 1.500 nenes menors d'edat per part d'homes d'origen pakistanès.

La UE resta immòbil 

Els estats membres de la UE dirigeixen la seva atenció a la Comissió Europea. El ministre francès d'Afers Estrangers, Jean-Noël Barrot, ha demanat a la Comissió que intervingui "amb la màxima fermesa". El cap de la diplomàcia francesa no descarta una prohibició de la xarxa social X a Europa, semblant al que hauria passat al Brasil. "Està previst a les nostres lleis", assegura. La Comissió Europea investiga la xarxa social des del 2023 en virtut de la Llei de Serveis Digitals (DSA), de la UE. L'eurodiputat dels Verds, Damian Boeselager, va qüestionar la Comissió Europea sobre la postura d'Elon Musk i la legalitat de les intervencions.

"Si hi ha una violació de la DSA, m'agradaria contemplar una reacció ràpida. Així que, de manera simple, si Elon Musk augmenta la seva influència i utilitza aquest augment per recomanar als votants d'un partit, l'AfD, a les eleccions alemanyes, i això és il·legal sota les normes de la DSA, això requeriria una acció ràpida", insistia Damian Boeselager i recull el portal Euronews. La Comissió Europea recorda que la llibertat d'expressió és al centre de la normativa europea.

Alice Weidel / Europa Press

Tot i això, la UE pot actuar amb una altra palanca en aquest cas, segons destaca la mateixa publicació. "A través d'algoritmes, és possible afavorir un tipus determinat de narrativa. Es pot afavorir un determinat tipus de contingut i es pot intentar prohibir un altre tipus de contingut", explicava Thomas Regnier, portaveu de la Comissió Europea, aquesta setmana. El 24 de gener està prevista una reunió entre membres de la Comissió Europea, el regulador alemany i representants de les grans plataformes digitals, entre les quals hi ha X, amb l'objectiu d'evitar ingerències durant les eleccions previstes a Alemanya a finals del pròxim mes de febrer, recorda el mateix portal.

Però a més, aquesta polèmica ha sorgit en un context amb diverses convocatòries electorals el 2025. A més de les legislatives alemanyes i la repetició de les presidencials romaneses, Polònia i altres països aniran a les urnes. A més, també hi ha la guerra d'Ucraïna, que viu un moment crític. I amb partits d'extrema dreta que senten el vent a favor. AfD, segons els sondejos, serà la segona força a les eleccions del 23 de febrer. “La influència externa”, ha alertat el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, “és un perill per a la nostra democràcia, tant si és encoberta, com va passar fa poc a les eleccions a Romania, com si és oberta i descarada, com es practica actualment de manera especialment intensiva a la plataforma X”.

Europa està en contra d'aquesta ingerència, ara bé, hi ha dues excepcions: Itàlia i Hongria. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha cultivat llaços molt propers amb Musk. L'ha anomenat "geni" i "innovador extraordinari". I, per altra banda, el líder hongarès, Viktor Orbán, que va conèixer Musk quan visitava Trump a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, comparteix amb l'amo de X la seva aversió a l'empresari nascut a Hongria George Soros.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!