Aquest dissabte serà el cinquè dia que França viurà una nit calenta, amb uns incidents, asseguren fonts policials, com feia anys que no es veien a les grans ciutats i als suburbis i barris de París. La mort a Nanterre, al nord de la capital, d’un jove de 17 anys abatut per la policia quan intentava escapar amb un cotxe d’un control, ha servit d’excusa per una revolta que s’ha escampat per tota la República amb violència extrema contra la policia. Les autoritats no saben com aturar-la, no tenen el control de la situació i ara per ara la recepta només és treure més efectius policials al carrer, limitar el transport públic i, des d’aquest dissabte, una ràtzia a internet per intentar identificar els perfils anònims que marquen els objectius dels assalts que cada nit fan treballar de valent a la policia -que ha desplegat també equips d’intervenció com la BRI, el GIGN i el RAID, pels escenaris amb foc real que s’han reportat en llocs com Lió.
Però qui s’amaga rere les caputxes que estan cremant França? Els analistes d’Informació de la policia francesa detallen en els seus informes interns que es tracta de persones molt joves, d’entre 14 i 18 anys -la majoria dels detinguts tenen aquesta edat- però també s’han detectat nois molt més joves, fins i tot, de 12 anys. Si bé no funcionen tots igual, la policia ha detectat que són molt àgils en moure’s pels escenaris urbans on intenten crear el caos i que tenen objectius clars, que decideixen en xats i aplicacions digitals amb xifrat, com el Telegram, però que difonen en aplicacions de fonts obertes com l’Snapchat. Aprofiten totes les capacitats de les xarxes socials, també Instagram i TikTok, per poder difondre vídeos que serveixen, asseguren els experts, per captar més persones a sumar-se als avalots.
Mobilitat que complica l'actuació policial
Aquesta mobilitat per tots els carrers del districte compliquen molt la feina a la policia, que no es pot concentrar en protegir una zona o una edificació: si els esvalotadors detecten presència policial protegint alguns dels seus objectius, el canvien per un altre. Alhora, també s’ha detectat que existeix també un objectiu clar d’atac contra la policia, provocant la reacció i l’actuació dels equips antiavalots, que són fortament atacats amb material pirotècnic i pedres. També s’ha vist durant totes les nits d’incidents que un dels objectius és també l’incendi de centres comercials i el saqueig de botigues.
Explosió contra la República
Més enllà de l’edat i de com s’organitzen, els analistes de la policia francesa també asseguren que la majoria de les persones que aquests dies estan participant en avalots són originaris de les perifèries de les grans ciutats, espais que durant anys han estat abandonats políticament i que ara s’han convertit en caldo de cultiu d’una desafecció, sobretot entre els joves fills dels immigrants de l’Àfrica del Nord, que si bé tenen la nacionalitat de la República i, presumptament, les mateixes opcions que els ciutadans amb vuit cognoms francesos, han vist com la mort del Nahel els interpel·lava directament i ha fet explotar un polvorí que ningú, ni l’esquerra ni la dreta, volia veure. Sense anar més lluny, durant el funeral del jove mort, aquest dissabte, després de la cerimònia a la mesquita de Nanterre s'ha fet una marxa multitudinària on, segons Le Monde, s'han fet crits d'"Al·lahu-àkbar".
El còctel és perillós. Les condicions socioeconòmiques de les zones en revolta són importants, però de fons també hi ha la falta d’arrelament, de sentiment de pertinença i respecte, a la societat on viuen, que han vist que poden posar en joc la policia i, en definitiva, la República. De moment, tot i que la revolta sembla que no tingui cap objectiu més enllà que crear el caos a tot el país, s’escampa i les detencions i actuacions policials no l’han aconseguit sufocar.