Cada dia que passa hi ha més nervis en relació amb un possible accident a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, sota control rus des del mes de març. La por sobre un risc d'accident nuclear és latent. El secretari general de l'ONU, António Guterres, creu que els danys potencials a la planta de Zaporíjia podrien ser un "suïcidi" i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdoğan, ha dit que ningú vol un altre Txernòbil. Ja fa temps ara que Rússia controla la planta, però tot just ara és quan les dues parts s'han acusat de bombardejos.
Tots dos parlen d'una possible provocació. Ucraïna diu que un equip de filmació rus ja ha organitzat un atac per culpar a Kíiv. Els funcionaris de defensa russos han produït un mapa que demostra com un núvol radioactiu podria propagar-se des de la planta d'Ucraïna fins a països veïns, incloent-hi Hongria, Polònia i Eslovàquia. Aleshores, quin és el risc d'aquesta planta nuclear que concentra sis reactors? Podria haver-hi un nou Txernòbil? O una fusió com la de Fukushima?
La por sobretot rau en els bombardejos, artilleria o coets. Ucraïna diu que Rússia ho fa servir d'escut per disparar contra les ciutats del costat. Rússia ho nega. "Jo no estaria massa preocupat", diu el director del centre de Formació Doctoral en Futurs d'Energia Nuclear, Mark Wenman, i destaca la BBC. "Zaporíjia es va construir a la dècada del 1980, que és relativament moderna". En aquest sentit, no combrega amb les comparacions entre aquesta central nuclear i Txernòbil o Fukushima. Tal com destaca, Txernòbil tenia errades de disseny i el que va passar a Fukushima és que els generadors dièsel es van inundar. Wenman pensa que això no passaria a Ucraïna perquè els generadors estan dins de l'edifici de contenció.
Què podria suposar un problema?
Segons destaca, després de l'11 de setembre es van provar diferents plantes nuclears per detectar errors, i es va veure que la majoria disposaven de mesures segures. El que sí que destaca que podria provocar un perill més greu és si es perdés el subministrament d'energia als reactors nuclears i als generadors de suport i es produís una pèrdua de refrigerant. Sense electricitat per alimentar les bombes al voltant del nucli del reactor calent, el combustible començaria a fondre's.
El tinent general Igor Kirillov, que encapçala el cos de protecció nuclear de Rússia, ha dit que els sistemes de suport de la planta ja havien estat danyats pels bombardejos. En aquest sentit, destaca la BBC, aquests tipus d'errors a les bombes i els generadors podria provocar el sobreescalfament del nucli del reactor i la destrucció de les instal·lacions de la planta.
"Això no seria tan greu com Txernòbil, però encara podria donar lloc a un alliberament de radioactivitat i això depèn de quina direcció bufi el vent", diu Claire Corkhill, professora de degradació de material nuclear a la Universitat de Sheffield. Per a ella, el risc que alguna cosa surti malament és genuí, i Rússia correria tant risc com Europa Central.
L'autoritat d'energia atòmica de l'ONU, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), ha advertit d'un "risc molt real de desastre nuclear" i ha demanat que se li permeti l'accés al lloc com més aviat millor. I de fet, el director general de l'organisme, Rafael Grossi, ha anunciat aquest matí que els experts de l'organisme estan dirigint-se a Ucraïna per visitar la planta. "Ha arribat el dia, la missió de suport i assistència de l'OIEA per a Zaporíjia ja està de camí", ha descrit Grossi al seu compte de Twitter. No se sap encara quan podria començar aquesta inspecció. La CNN destaca que podria produir-se durant la setmana.