Un grup d'advocats i periodistes han presentat una demanda contra l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) nord-americana i el seu exdirector Mike Pompeo per presumptament espiar les seves converses amb el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, mentre es trobava a l'ambaixada l'Equador a Londres. La demanda s'ha presentat al Districte Sud de Nova York i en ella s'al·lega que Pompeo, qui va dirigir l'ens entre el 2017 i el 2018 abans de fer el salt a l'administració de Donald Trump, va dirigir "una campanya extraordinària d'espionatge il·legal als advocats d'Assange i altres persones dins de l'ambaixada", segons van apuntar els denunciants en un comunicat.
"Demanem en nom de diverses persones que van anar a l'ambaixada equatoriana per visitar Julian Assange i, sense que ells ho sabessin, tots els seus equips van ser fotografiats i les seves converses van ser gravades per una empresa sota la direcció de Mike Pompeo", ha afirmat en roda de premsa Richard Roth, advocat a càrrec de la denúncia. Tot plegat hauria tingut lloc mentre Assange es refugiava a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on va ser-hi del 2012 i al 2019.
Justament les escoltes s'haurien produït en l'ambaixada segons al·leguen els denunciants. En aquestes escoltes hauria estat involucrada una empresa espanyola Undercover Global, responsable de la seguretat privada de l'ambaixada, segons informa Efe. L'empresa i el seu propietari, David Morales, apareixen també com a demandats.
Per la seguretat d'Assange es van implementar diversos protocols de seguretat, els quals a l'Estat espanyol investiga el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, qui ha arribat a demanar a les autoritats nord-americanes poder interrogar com a testimoni Pompeo.
Llum verda a l'extradició d'Assenge
Mentre es treu l'entrellat sobre si la CIA va espiar a alguns dels visitants d'Assenge, aquest està a un pas de ser extradit als Estats Units després de molts anys esquivant les represàlies estatunidenques. El passat 17 de juny, després que dos mesos abans un jutge d'un tribunal britànic va emetre una ordre de lliurament de l'activista, la ministra britànica d'Interior, Priti Patel, va firmar l'ordre d'extradició. Aquest és un dels darrers passos a seguir perquè el fundador de WikiLeaks acabi en mans de les autoritats estatunidenques, tot i que l'apel·lació encara és una via. Malgrat tot, la llarga batalla legal no es dona completament per perduda per la defensa d'Assange.