El sindicat nacional de periodistes d'Itàlia ha presentat una denúncia penal als fiscals de Roma després que el govern de Giorgia Meloni hagi impedit que es presentessin preguntes al parlament italià sobre l'ús il·legal d'un programari espia per piratejar el telèfon de crítics amb l'Executiu, incloent-hi un periodista. "Estem davant de fets que no només violen el Codi Penal, sinó la mateixa Constitució: la premsa és lliure", ha afirmat la secretària general de la Federació Nacional de Premsa d'Itàlia (FNSI), Alessandra Costante, després de setmanes de malestar per l'escàndol d'espionatge amb el sistema espia israelià Graphite de Paragon, que es va fer servir als mòbils de 90 persones de diversos països, entre ells set a Itàlia.
A finals de gener, va sortir a la llum que Francesco Cancellato, periodista d'investigació, es troba entre els almenys set afectats per aquest programari espia a Itàlia. En aquest context, l'Executiu d'extrema dreta va reconèixer la setmana passada en un torn de preguntes a la Cambra de Diputats que Itàlia era client i feia servir els serveis de Paragon, encara que es va tornar a desmarcar de tenir implicació en el cas i no va detallar qui va poder estar darrere de l'espionatge. Tot plegat ha despertat sospites entre els afectats i per part dels partits de l'oposició, que demanen més informació al govern, el qual s'ha negat a comparèixer al parlament a tractar l'assumpte.
"Si el govern no ofereix explicacions, en aquest punt no podem fer res més que acudir a la magistratura", ha afirmat Carlo Bartoli, el president de l'Ordre de Periodistes (ODG), que també se suma a la denúncia. Per part seva, la FSNI espera "que siguin els magistrats els que aclareixin els detalls d'un cas que podria tenir dimensions molt més àmplies del que ha sorgit fins ara", ha afirmat Costante, qui ha apuntat que el sistema d'espionatge podria haver estat usat contra altres periodistes, "a gran escala" i "per elements descontrolats".
Informació "classificada"
El govern de Meloni es protegeix de les preguntes d'aquest cas d'espionatge afirmant que es tracta d'informació classificada. Més enllà de reconèixer que l'Estat italià és client de Paragon, s'ha mantingut l'hermetisme sobre aquest cas. El sotssecretari de Presidència, Alfredo Mantovano, va explicar que la resta d'informació del cas està "classificada" i no es pot revelar públicament, i va assegurar que l'assumpte només pot ser discutit en profunditat al Copasir, l'organisme de supervisió parlamentària de l'activitat dels serveis d'Intel·ligència.