Sorpresa majúscula a les eleccions de l'Argentina. Quan tot semblava indicar que el líder de l'extrema dreta llibertària, Javier Milei, enfilaria el seu camí cap a la Casa Rosada, el candidat oficialista, Sergio Massa, ha demostrat la força que encara manté el peronisme al país sud-americà. La majoria de les enquestes situaven el descabellat ultra al capdavant de la cursa presidencial, però finalment no ha aconseguit ampliar notablement els suports que ja va rebre a les primàries de l'agost (PASO): si en aquell moment va emportar-se el 29,9% dels vots, Milei només ha sumat algunes centèsimes fins a fregar el 30%. En canvi, Massa, que va reunir el 21,4% de suports a les primàries, ara s'ha enfilat fins al 36,7%, desafiant tots els pronòstics. La diferència entre els dos candidats és notable, però no suficient per certificar la victòria definitiva, i tots dos es veuran les cares el pròxim 19 de novembre, quan se celebrarà la segona volta de les eleccions argentines, coneguda com a ballotage.
Només quan s'ha fet pública l'enquesta a peu d'urna s'ha olorat la possibilitat real que l'oficialisme s'emportés la victòria aquest diumenge. I quan els presagis s'han confirmat, l'eufòria s'ha desfermat a la cantonada de les avingudes Corrientes i Dorrego, on la coalició de centreesquerra Unión por la Patria havia instal·lat el seu bunker. En aquest punt s'hi han congregat alguns milers de votants peronistes, militants i representants sindicals, que han celebrat la victòria de Massa amb crits de suport. Un dels assistents ha evidenciat la sorpresa dels resultats amb unes paraules dirigides a la premsa. "Tots els periodistes anaven a veure Milei i al final han hagut de venir cap aquí", ha dit, entre riures.
En el seu discurs després de conèixer-se els resultats, Massa ha evidenciat el seu perfil moderat dintre del moviment peronista. Descrit popularment com a panqueque (en anglès pancake, per alterar constantment la seva ideologia política i moure's entre partits), el candidat ha assegurat que, si guanya les eleccions, reunirà "un govern d'unitat nacional, convocant els millors, sense importar la seva força política". També ha volgut segellar el final de la polarització a l'Argentina, que històricament ha dividit la ciutadania del país entre aquells que donen suport al peronisme (recentment, definit com a kirchnerisme després de les presidències del matrimoni de Néstor i Cristina), asseverant que "l'esquerda s'ha mort i comença una nova etapa". Amb aquestes paraules, Massa ha volgut apel·lar directament al votant del dretà Juntos por el Cambio i la seva candidata, Patricia Bullrich, que ha acabat tercera, lluny dels seus principals rivals amb el 23,8% dels vots i enfonsant-se en comparació amb el que prometien les enquestes.
Milei, eufòric malgrat el fracàs
A un altre punt de la ciutat de Buenos Aires, a l'Hotel Libertador (l'elecció de l'indret no ha estat casual), Javier Milei hi ha congregat els seus votants, la gran majoria d'un perfil jove i masculí, entre els quals el missatge extremista del candidat llibertari ha calat amb més força. El líder de La Libertad Avanza va fer sonar totes les alarmes a l'agost, quan va aconseguir imposar-se a les primàries argentines contra tots els pronòstics. Provinent de la fama televisiva i conegut per ser un polèmic economista, Milei va decidir llançar-se a la cursa presidencial aprofitant la crítica situació econòmica al país. L'Argentina registra una inflació espantosa, que segons els últims càlculs s'acosta a un increment del 140% interanual, a la qual cosa cal sumar-hi la problemàtica de la pobresa, que ja supera el 40% de la població del país. Davant d'aquests reptes, l'ultra prometia deixar-ho tot en mans del lliure mercat: privatitzar els sectors estratègics, dolaritzar l'economia i reduir l'Estat a la seva mínima expressió retallant la majoria de les seves competències.
En aquesta ofensiva per arribar a la Casa Rosada, Milei ja havia situat Massa --i, de manera més àmplia, el kirchnerisme-- com al seu principal rival durant la campanya electoral. La seva retòrica demanava acabar amb la "casta política" que representava el moviment de centreesquerra, el qual ha governat 16 dels darrers 20 anys al país sud-americà. I ho tenia tot de cara per identificar el candidat d'Unión por la Patria com la màxima representació del desgavell polític a l'Argentina, ja que Massa ha estat l'encarregat de les finances durant la darrera legislatura. Entre els opositors del peronisme sovint ressona la mateixa crítica: "com pot solucionar la inflació l'actual ministre d'Economia?".
Milei no només esperava emportar-se la victòria aquest diumenge, sinó que en les darreres setmanes havia agitat la possibilitat de guanyar en primera volta. Finalment, ell i els seus votants s'han vist sorpresos per la crua realitat. Ara bé, això no els ha espatllat la jornada electoral, i Milei ha optat per oblidar-se de la derrota per proclamar que ha tingut lloc una "elecció històrica". "Haver fet la millor elecció de la història per al liberalisme a l'Argentina ens omple d'orgull", ha afirmat, recordant que la seva candidatura s'ha construït "en només dos anys". Per poder avançar Massa el 19 de novembre i arribar a la Casa Rosada, però, l'ultra sap que necessitarà replegar la majoria dels vots que avui s'han decantat per Patricia Bullrich. Ell, com Massa, també ha apel·lat al votant de dreta. "Tots els que volem un canvi hem de treballar junts", ha anunciat.
Els votants de Bullrich tenen la clau de la presidència
Tant Massa com Milei s'han quedat lluny del 50% de suports que necessitaran al ballotage si volen aconseguir la presidència de l'Argentina. En aquest sentit, la clau la tindran els votants de Bullrich, hereva del macrisme que ja va governar entre el 2015 i el 2019. Ara bé, la candidata no ha volgut entregar encara el seu suport a la moderació que encarna Massa —el candidat del peronisme, l'històric rival— ni a l'extremisme de Milei —que promet girar pàgina precisament al peronisme—. En el seu discurs, Bullrich ha assenyalat que el darrer executiu ha "empobrit" el país, i ella no està disposada "a facilitar que torni al poder qui ha estat part del pitjor govern de la història recent de l'Argentina", en referència al candidat d'Unión por la Patria. Ara bé, tampoc ha explicitat el seu suport al líder de La Libertad Avanza. Les eleccions del 19 de novembre permetran definir si el país continua pel camí del peronisme o si confirma el seu gir radical cap al populisme d'extrema dreta.