Iran i els seus agents semblen haver iniciat una persecució a tot Europa d'assetjament i vigilància, plans de segrest i amenaces de mort contra activistes polítiques contra el règim. En aquest context, el The Guardian ha parlat amb 15 activistes iranianes que han estat objecte d'actes de repressió similars al Regne Unit, França, Alemanya, Espanya, Suïssa i Suècia.

➕ La policia de la moral de l'Iran deixa inconscient una noia de 16 anys per no dur el vel
 

En la majoria dels casos, la policia o les agències de seguretat occidentals han advertit les activistes que l'Iran està darrere d'amenaces a les seves vides en represàlia pel seu activisme en sòl europeu. Els atacs inclouen pirateria informàtica, atacs cibernètics i assetjament en línia que poden incloure milers d'amenaces de mort enviades durant una setmana.

L'any passat, a dos activistes de diferents països els van tallar els pneumàtics dels automòbils, cosa que sospiten va ser feta per agents iranians, destaca el mateix diari. Ara bé, el país assegura no estar-hi darrere. De fet, un portaveu del govern iranià va negar totes les acusacions.

D'on ve aquesta persecució?

La mort sota custòdia l'any passat de Mahsa Amini, després d'arrestar-la per incomplir la llei obligatòria del hijab, va desencadenar una onada sense precedents de protestes massives a tot l'Iran que amenaçava d'enderrocar la República Islàmica. I aquestes protestes van ser reprimides fortament. Més de 500 persones van morir als carrers durant les protestes i més de 20.000 van ser detingudes. Més de 100 manifestants detinguts haurien estat condemnats a mort o acusats de delictes capitals. 

Aquest dimecres s'ha sabut que ara, una altra jove ha hagut de ser ingressada després de, suposadament, rebre una pallissa el passat diumenge al metro de Teheran per part d'aquest cos parapolicial encarregat de fer complir les estrictes normes sobre l'ús del hijab, la policia de la moral. Es tracta d'Armita Garavand, una noia de 16 anys que, segons denuncia l'ONG Hengaw, va rebre una forta pallissa al metro de la capital iraniana per no dur el vel.

L'organització de drets humans Hengaw, amb seu a Oslo, ha estat l'ONG que ha destapat aquest cas. Segons l'organització, la jove va ser víctima el diumenge d'"un assalt físic" mentre viatjava en el metro de Teheran, simplement perquè no es cobria el cabell. Actualment, la jove es troba ingressada a l'hospital, en vigilància intensiva i inconscient.