El Perú segueix vivint dies molt convulsos. Després del cop d'estat fracassat de Pedro Castillo, el país segueix immers en una gran inestabilitat. Dina Boluarte ha passat a presidir el Perú i ha anunciat la convocatòria d'eleccions l'any 2024. Tots aquests canvis no han estat ben rebuts per una part de la població, que ha sortit al carrer a protestar. Les manifestacions s'han estès per tot el país, però les mobilitzacions més grans es concentren al sud, on Boluarte ha declarat l'estat d'emergència per mirar de frenar-les. Fins al moment, dos joves han perdut la vida a les protestes

Alguns ciutadans són fidels a Castillo, altres no es refien de Boluarte. Els peruans troben molts motius per sortir a protestar, sigui pel seu antic president com per la nova. Boluarte porta poc al càrrec, però les seves reticències inicials a avançar les eleccions han despertat la ira de gran part de la població. Segons informa El País, la presidenta peruana hauria mostrat la seva intenció de complir tot el mandat fins al 2026. Davant de la qual cosa la població va protestar amb força i finalment les eleccions es preveuen d'aquí a un any i mig. 

Les manifestacions exigint unes noves eleccions recorren el país i concentren centenars de persones, però aquestes estan acabant sent reprimides per les autoritats. En les manifestacions dos joves de 15 i 18 anys han mort, sense que hagin transcendit encara molts detalls dels fets. "Lamento profundament la mort dels nostres compatriotes a Andahuaylas, Apurímac, la meva terra. Expresso el meu sentit condol als seus familiars", ha afirmat l'actual presidenta. 

Manifestació per avançar les eleccions al Perú / Foto: Aldair Mejía / Efe

Castillo perd la seva protecció legal com a expresident 

El Congrés peruà ha votat una resolució per tal d'aixecar la protecció legal de la qual gaudia Castillo pel seu càrrec. La resolució s'ha aprovat per 67 vots a favor i 45 en contra. D'aquesta manera, s'obre el camí perquè la Fiscalia ampliï la detenció preventiva per rebel·lió. Amb aquesta resolució s'elimina l'avantjudici, que és un procediment politicojurídic a través del qual s'aixeca la immunitat als alts funcionaris per la presumpta comissió de delictes de funció, per tal que sigui la judicatura ordinària la que estableixi la responsabilitat penal dels funcionaris acusats, segons recull Efe.

La mesura legislativa s'ha aprovat justament quan la defensa de l'exmandatari ha presentat diversos recursos d'empara contra la detenció de Castillo, mentre que el govern de Mèxic ha informat que ha rebut una sol·licitud d'asil per part de l'exgovernant.