El govern del Perú ha decidit aquest dimecres declarar l'estat d'emergència a tot el país durant 30 dies, una mesura que suspèn el dret de reunió, la inviolabilitat del domicili i la llibertat de trànsit. Les autoritats del país també estan valorant la possibilitat d'instaurar el toc de queda davant les protestes antigovernamentals que s'estan vivint després de la destitució de Pedro Castillo, en què han mort almenys set ciutadans. "S'ha acordat l'estat d'emergència a tot el país a causa dels fets vandàlics i violents, presa de carreteres i camins que ja són actes que s'estan estabilitzant (...) i requereixen una resposta contundent i d'autoritat", ha anunciat el ministre de Defensa, Alberto Otarola. La Policia Nacional haurà d'encarregar-se de mantenir l'ordre intern del país amb la col·laboració de les forces Armades, segons ha informat l'emissora peruana RPP.
Aquest dilluns ja s'havia establert l'estat d'emergència en algunes zones del Perú, com les regions d'Ica, Arequipa i Apurímac, per donar resposta a les violentes protestes viscudes al sud del país. L'actual presidenta del Perú, Dina Boluarte, ja va advertir llavors que aquesta mesura es podia estendre a tot el territori. Alberto Otarola ha justificat que s'aplica l'estat d'emergència "perquè la població pugui tenir la seguretat i la certesa que estem controlant l'ordre intern i després assegurarem el lliure trànsit i la pau per a tots els ciutadans".
Creix la violència al Perú
El Perú es troba en un moment de gran inestabilitat arran del cop d'estat fracassat de Pedro Castillo i el nomenament de Dina Boluarte com a nova presidenta. Una part de la població ha sortit al carrer per mostrar la seva disconformitat amb el nou govern. Unes mobilitzacions on els enfrontaments entre la policia i els manifestants han estat constants i que, de moment, han deixat set morts. Entre les accions de protesta, els manifestants van ocupar les instal·lacions i les pistes de vol de l'aeroport Internacional Alfredo Rodríguez Ballón a Arequipa. Actualment, un total de quatre aeroports del Perú han estat clausurats a conseqüència de la protesta i l'empresa PerúRail també ha confirmat que paralitza la circulació dels trens que connecten amb Machu Picchu.
Castillo, detingut 48 hores més
La Fiscalia del Perú ha anunciat aquest dimecres que demana 18 mesos de presó preventiva per a l'expresident peruà, segons ha informat una font vinculada a la investigació a Efe. Tanmateix, el jutge suprem del país Juan Carlos Checkley ha ordenat que finalment l'expresident Pedro Castillo passi 48 hores més en presó provisional per poder fer una audiència de revisió de la demanda per part de la Fiscalia. "Considero raonable i necessari concedir-los un termini perquè puguin tenir tots els elements" de la comanda fiscal, ha afirmat Checkley.