Gairebé 24 hores després d’una moció de censura històrica que ha acabat amb la trajectòria de qui fins ahir ha estat el primer ministre francès, Michel Barnier, i ha deixat el president, Emmanuel Macron, acorralat, la premsa francesa pinta un futur lúgubre pel país. Es pot dir que la moció de censura, que ha aplegat els interessos tant de l’esquerra com de l’extrema dreta, ha deixat el país en estat de xoc. Barnier, de qui Macron ha acceptat avui mateix la dimissió, advertia a l’Assemblea Nacional: “La moció de censura no faran desaparèixer els problemes de França”. I avui alguns articles semblen continuar amb un discurs que, en alguns casos, censuraen la situació rocambolesca per l’aliança d’esquerra i extrema dreta que ha permès fer caure el govern “com un fruit madur” i debilitar així la governabilitat del país.
El director delegat de la redacció de Le Figaro, Vincent Trémolet de Villers, escriu en una editorial sota el títol “França de cap per avall” que la moció de censura “ens ha fet veure en una unitat de temps, lloc i acció, la tragèdia d’una vida política que s’enfonsa sobre ella mateixa”. El periodista dibuixa un escenari de moltes dificultats per al país, que la moció de censura no sembla que pugui conduir a aclarir-lo: “[França] es troba cap-per-avall, a la vora de l’abisme financer, la degradació econòmica, un país travessat per una delinqüència cega i galopant, colpejat per una desestabilització migratòria que amplifica totes les seves dificultats (...), mentre la política es limita a negociacions categories i combinacions lil·liputenques”.
A les pàgines de Le Monde, l’article editorial adverteix l'endemà de la censura que la censura governamental porta “el risc d’una crisi institucional”. El rotatiu apunta que “el fracàs del govern Barnier reflecteix la dificultat de França per canviar a una cultura de compromís”. L’article avisa que “des d’ara i fins al juny del 2025, data en què s’obre la possibilitat d’una nova dissolució de l’Assemblea nacional, cal evitar dos perills: el bloqueig, combinat amb la influència creixent de l’extrema dreta”. El pessimisme s’instal·la a la premsa gal·la amb avisos com el que fa Le Monde: “França s’està tornant inestable, en un moment en què la situació econòmica s’ha enfosquit i l’entorn internacional s’endureix”.
Més alarmes des de 'Libération'
A Libération també encenen les alarmes davant de la moció de censura. “En un context internacional que ja és molt preocupant, llançar el país a un nou període d’incertesa política, econòmica i financera a la vigília de les vacances de final d’any també corre el risc de ser molt impopular. I deixar empremtes”. Per aquest rotatiu, la moció de censura amaga algun tipus d’estratègia de Michel Barnier, “el candidat ideal de Marine Le Pen censurat per Marine Le Pen”. “En dialogar amb l’extrema dreta amb l’esperança de guanyar alguna cosa, el cap de govern va cometre un error fatal. Però és probable que l’estratègia del caos es giri en contra de la seva inspiració”.