Imatges enregistrades per les càmeres de seguretat d'una oficina de correus de Bielorússia mostren com desenes de soldats russos envien objectes suposadament espoliats d'Ucraïna cap a Rússia. Fonts del mitjà ucraïnès Pravda, de les quals se n'han fet ressò els periodistes d'investigació de Bellingcat, asseguren que els perpetradors han estat identificats gràcies a les tasques d'uns 'hackers'. De fet, el mitjà ucraïnès ha publicat el nom complet, número de telèfon, fotografia i la llista dels objectes remesos a Rússia per almenys 17 soldats. En els vídeos capturats a l'oficina de correus, es pot veure com un dels suposats saquejadors vol enviar un patinet elèctric. Alguns d'aquests militars haurien tramès paquets de fins a 450 quilos, asseguren les fonts citades. Els periodistes Michael Sheldon i Aric Toler de Bellingcat coincideixen que la majoria d'aquests homes formen part de la Guàrdia Nacional de Rússia (Rosgvardia) i provenen de Rubtsovsk.

Saqueig

Els saquejos són quelcom intrínsec de qualsevol guerra, però rarament s'obtenen imatges tan clares que mostrin les cares dels perpetradors en el moment de cometre el delicte. Tal com informa el Pravda, només en el 2 d'abril, els soldats russos van lliurar "unes 2 tones d'objectes personals, roba i metalls preciosos a la sucursal del servei de correus rus 'SDEK'", a la ciutat de Mazir (Bielorússia), a prop de la frontera amb Ucraïna. Les dades filtrades pel mitjà mostren com un dels soldats hauria enviat un paquet de 450 quilos amb "instruments, altaveus musicals, una taula i una tenda de campanya". Entre el suposat botí de l'exèrcit rus també figuren un patinet elèctric, televisions, eines, peces de recanvi d'electrodomèstics i roba.

El botí

En el transcurs de la guerra, diversos analistes han trobat proves fotogràfiques que l'exèrcit rus estava espoliant diners i joies (trobades a les butxaques de soldats capturats), però també altres béns més grans com ara rentadores (trobades en vehicles capturats) i cotxes. D'altra banda, el ministeri de Defensa ucraïnès assegura que els soldats russos haurien muntat un mercat informal a Naróvlia (Bielorússia) on venen els objectes de valor (i no tant de valor) robats a Ucraïna. Allà també estarien intentant intercanviar monedes per euros i dòlars, indica Kíiv. A la recentment alliberada ciutat de Butxa, el testimoni d'una dona sobrevivent de l'ocupació russa assenyala que els soldats van entrar a les cases de la població a registrar-les i saquejar-les, i que es van emportar electrodomèstics, or, coberteria, i fins i tot roba interior. Vet aquí una imatge d'un vehicle militar rus calcinat a Ucraïna on s'hi amagaven tres rentadores.