El president de l'Argentina, Javier Milei, ha presentat diumenge el Pressupost per al 2025 amb un èmfasi especial en el "dèficit zero" i l'"aprimament" de l'Estat, i preveient un creixement del 5% del PIB i una desacceleració de la inflació a un 18,3% interanual el desembre de l'any que ve.
El mandatari ha pronunciat un discurs de més de 40 minuts davant del Congrés que ha estat, a més a més, retransmès per cadena nacional a tot el país, en un fet inèdit a Argentina, ja que fins ara el Pressupost era presentat pel ministre d'Economia. Durant la seva al·locució, ha reiterat moltes de les postures que defensa des de fins i tot abans de la seva arribada al poder i ha estat molt crític de la gestió dels governs que el van precedir.
"La pedra basal d'aquest pressupost és la primera veritat de la macroeconomia, una veritat que durant molts anys ha estat relegada a Argentina: el dèficit zero", ha començat dient el líder llibertari, que ha afegit que "el dèficit només es cobreix amb deute, amb més impostos, o amb emissió”.
El "full de ruta" per salvar l'Argentina
Milei ha descrit el nou pressupost com "el full de ruta" sota el qual ordenarà les prioritats de la seva gestió i ha fet una crida a pensar primer en quant ha d'estalviar el govern per després veure quant pot gastar. El mandatari ha destacat també la importància d'"acabar amb el dèficit fiscal, abaixar la despesa pública, eliminar impostos i confiar en l'exercici de la llibertat" per viure en un país amb "estabilitat econòmica".
A més, s'ha jactat que l'ajust al sector públic emprès pel seu Executiu després de l'arribada a la Presidència el 10 de desembre passat és "l'ajust més gran de la història de la humanitat" i ha assenyalat que "gestionar no és administrar l'Estat" sinó "treure'l" per "engrandir la societat". En aquesta mateixa línia, ha demanat als governadors provincials que duguin a terme un "ajust addicional" de 60.000 milions de dòlars per "complir el compromís de baixar la despesa pública consolidada a 25 punts del PIB".
El projecte presentat pel president haurà de debatre's ara a la Comissió de Pressupost de la Cambra Diputats. "Confio que aquest honorable Congrés Nacional debatrà el projecte de pressupost nacional amb la responsabilitat i serietat que la nostra situació actual requereix", ha expressat el president al tancament del seu discurs, en què va considerar que el país viu "un moment frontissa en la seva història".
En aquest sentit, ha deixat en mans dels legisladors quin camí triar i ha considerat que "després serà la ciutadania qui els col·loqui a l'avinguda dels justos o a la cantonada de les rates miserables que van apostar contra el país i la seva gent".
Vetar projectes que atemptin contra el dèficit fiscal
D'altra banda, el líder de La Libertad Avanza ha posat de manifest que vetarà "tots els projectes que atemptin contra el dèficit fiscal" i ha aclarit que només acceptaria discutir l'augment d'una despesa "quan la comanda vingui amb una explicació expressa de quina partida cal reduir per cobrir-ho. Si no és així, serà vetat".
Aquest anunci arriba poc després que Milei hagi vetat una llei de reforma per a la jubilació argumentant que representava una "despesa exorbitant" per a l'Estat que posava en risc l'equilibri fiscal. I després d'anunciar que faria el mateix amb una llei de finançament universitari sancionada aquesta setmana pel Senat, que augmenta els fons destinats a les universitats nacionals i els actualitza segons l'índex d'inflació.
El primer semestre del 2024 va estar marcat per la contracció econòmica (-3,2 % interanual) i el fort ajust implementat pel govern de l'ultraliberal per abaixar la inflació, que es troba en plena desacceleració, encara que continua sent de les més altes del món (236,7% interanual a l'agost). Argentina va registrar un superàvit fiscal de 0,4% del PIB els primers set mesos de l'any, davant d'un dèficit d'un 6% del PIB el 2023.