El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, està "comptant els dies" per tornar d'Abu Dhabi. Així ho ha relatat la seva biògrafa, Laurence Debray, en una entrevista que recull Der Spiegel, on ha assegurat que el borbó vol tornar al seu país d'origen "com més aviat millor". Debray ha relatat que es va trobar amb ell fa un mes aproximadament i que Joan Carles I està meditant de quina forma poder tornar a Espanya després de tot l'enrenou i la polèmica que ha envoltat la seva figura. El possible retorn del monarca espanyol és xocant, ja que fa només unes setmanes, en una carta pública de la Casa Reial, va anunciar que volia continuar vivint a Abu Dhabi per motius "que són privats", però que volia visitar la seva terra "freqüentment" per veure a la seva família.

L'emèrit, que ja té vuitanta-quatre anys, ha estat objecte de nombrosos escàndols, que es van intensificar des de la seva abdicació el 2014. Entre altres casos, es tractava de "regals" qüestionables de milions d'euros procedents d'Aràbia Saudita i denúncies de blanqueig de capital. L'aleshores rei Abdullah de l'Aràbia Saudita va dipositar una suma d'uns 100 milions de dòlars en un compte bancari suís al qual Joan Carles tenia accés. Arran d'això se li van iniciar processos contra la seva persona, que després la justícia espanyola va tancar- una decisió que ha aixecat molta polseguera perquè es basava en la inviolabilitat del rei. L'agost del 2020 es va exiliar als Emirats Àrabs Units, ja que a principis de març del mateix any se'l va començar a investigar.

Durant el març d'aquest any el rei emèrit va anunciar que no tenia pensat tornar, sinó acomodar-se a Aràbia Saudita, però sense descartar retorns puntuals per visitar la familia reial. Respecte a això, l'actual monarca  espanyol va assegurar: "Ses Majestats el Rei respecta i entén la voluntat de sa Majestat el Rei Don Joan Carles".

Entre molts dels processos contra el rei emèrit, alguns són oberts per la justícia britànica. És a dir, la justícia britànica no aplica els mateixos criteris que la justícia espanyola: el rei emèrit Joan Carles I pot ser jutjat i no gaudeix d'immunitat. Així ho va dictaminar, poques setmanes després que justament la fiscalia del Tribunal Suprem decidís arxivar totes les investigacions contra l'exmonarca. En aquest context, des del govern espanyol eviten qualsevol mena de valoració. La ministra de Justícia, Pilar Llop, es va limitar a expressar "respecte" per les decisions judicials, sigui al Regne Unit o a Espanya. Una altra cosa són les explicacions que, segons Pedro Sánchez, l'excap de l'Estat hauria de donar davant la ciutadania.

En una atenció als mitjans abans d'un acte a Gijón, Pilar Llop va deixar clar que "el govern espanyol no valora decisions que adopta un sistema judicial estranger, en aquest cas el britànic". Deixada clara aquesta prèvia, la ministra de Justícia va assenyalar que "respecten les decisions que es prenen en l'àmbit dels seus propis procediments judicials i processals". I ho va comparar amb la situació a l'Estat espanyol: "El que sí que puc dir és que els assumptes que el rei emèrit tenia oberts a Espanya han estat arxivats per la Fiscalia, i lògicament també respectem les decisions de la Fiscalia".