Les principals plataformes comercials xineses han retirat de la seva pàgina web les samarretes amb la famosa imatge de l'expresident dels Estats Units i candidat republicà a les eleccions del 5 de novembre, Donald Trump, amb el puny alçat just després de sobreviure a l'intent d'assassinat del passat dissabte. Els gegants asiàtics Taobao i JD són dues de les empreses que van aprofitar la tirada de l'incident per comercialitzar peces de roba amb la icònica fotografia i que ara han retirat els productes. Les samarretes amb la imatge de Trump estaven a la venda per 68 iuans, uns 8,5 euros, a la pàgina web de Taobao, i van ser impreses i comercialitzades en menys de tres hores d'ençà que es va produir l'atemptat. 

Una retirada sense explicacions oficials

La retirada de les samarretes del líder republicà s'ha produït de manera discreta i sense comunicats oficials, un fet que ha aixecat la llebre i ha enfocat totes les mirades cap al govern xinès. Des de fa anys, el país està sotmès a una vigilància estricta i no és estrany que s'eliminin continguts considerats "sensibles" del ciberespai. De fet, tot i que la Xina és el país on més ciutadans utilitzen internet del món, el seu executiu és un dels que més control exerceix sobre els continguts que es publiquen a la xarxa: serveis populars a occident com Google, Facebook, Twitter, TikTok o YouTube estan capats des de fa anys. "No és que estigui esgotada, és que no en fem més. No podem fer-ne més", ha assenyalat l'encarregat d'una de les botigues a EFE.

La fotografia més icònica de Trump

El mateix Trump es va referir a la popular imatge en una entrevista al New York Post el passat dilluns, i la va destacar com una de les més potents de la història. "Molta gent diu que aquesta és la fotografia més emblemàtica que ha vist mai. Tenen raó i no vaig morir. Normalment, s'ha de morir per tenir una imatge icònica", va dir, recordant com aixecava el puny amb rebel·lia envoltat d'agents de seguretat. 

Des de fa anys, Trump és un personatge que desperta molt d'interès a la Xina, especialment des que va iniciar una guerra comercial contra Pequín. Moltes marques del país s'han lucrat durant aquest temps comercialitzant l'eslògan del republicà 'Make America Great Again' en samarretes, mitjos, tasses i on ha fet falta. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!