Ucraïna voldria entrar avui mateix a la Unió Europea, però encara no és possible. També a la cua hi ha molts països dels Balcans, que esperen la seva oportunitat d'entrar dins del club dels 27. En aquest sentit, la UE hauria de preparar-se per admetre nous membres de l'Europa de l'Est i dels Balcans a partir del 2030. Així ho ha verbalitzat aquest dilluns el cap de la UE, Charles Michel. Amb la guerra de Rússia a Ucraïna que continua i el govern prooccidental de Moldàvia lluitant per reformar el país sencer, els alts funcionaris no han volgut donar dates concretes ni tampoc tempos. "Per ser creïble, crec que hem de parlar de temps i de deures", ha dit Michel, des del Fòrum Estratègic de Bled a Eslovènia. "A mesura que preparem la propera agenda estratègica de la UE, ens hem de marcar un objectiu clar. Crec que hem d'estar preparats, per ambdues parts, per a l'any 2030 per ampliar".
Ucraïna vol lluitar contra la corrupció
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ha anat repetint que no tolerarà la corrupció ni la traïció en assumptes d'estat mentre el seu país lluita per trobar els mitjans per defensar-se dels invasors russos. L'última vegada que ho va fer de manera clara i contundent, va ser a finals de juliol, quan van sortir a la llum dos casos emblemàtics: les detencions d'un oficial de reclutament militar acusat de malversació massiva i d'un parlamentari acusat de col·laborar amb Rússia. El mes passat, el president va anunciar plans per auditar les oficines de reclutament militar per intentar eliminar la corrupció.
"Permeteu-me advertir a tots els membres del parlament, funcionaris i tots els que treballen com a funcionaris públics", va destacar. "Quan passes dies sencers buscant armes per al país, quan l'atenció de tots està fixada en si hi ha artilleria, míssils i drons, sents la força moral que els nostres soldats li han donat a Ucraïna".
Zelenski va dir, aleshores i una vegada més, que ja no toleraria aquells que "a causa d'algun tipus de guany personal" es neguin a donar suport a la legislació necessària perquè Ucraïna comenci la seva llarga campanya per assegurar-se ser membre de la UE. "Ja no vull veure negatives", va destacar. "Ningú vol veure això. Ucraïna no té més temps".
Objectiu: entrar a la UE tan aviat com sigui possible
Al Tribunal Suprem d'Ucraïna, els investigadors del país han destapat una xarxa de "corrupció a gran escala" en matèria de suborns a diversos dels seus jutges. En aquest sentit, es va dir que diversos magistrats rebien "beneficis il·legals" per les seves activitats. Amb aquesta informació va començar una investigació d'emergència, segons van detallar a través d'un comunicat. Aquesta operació va ser fruit de les operacions anticorrupció que s'estan fent en els últims mesos al país, en un esforç del govern ucraïnès per complir amb les exigències de la Unió Europea, que l'any passat, va demanar a Zelenski complir amb una sèrie de condicions per poder obtenir l'estatus de país candidat a la UE.
Ucraïna té un problema de corrupció en diverses àrees de les seves institucions, i segons el llistat de Transparència Internacional del 2021, es trobava en el lloc 122 d'un total de 180. El mes de març passat, el Ministeri de Defensa va aprovar la creació d'un nou departament de Prevenció de la Corrupció per fer front a aquests casos que, en els últims mesos, han provocat diverses destitucions.