Nervis fins a l'últim moment. I desafiant fins a l'últim segon. La policia d'Escòcia ha confirmat que no prendrà mesures contra l'escriptora J. K. Rowling, autora de la sèrie de llibres Harry Potter, després que es pronunciés contra la nova llei escocesa que castiga la incitació a l'odi basada en la identitat transgènere. La llei va entrar en vigor aquest dilluns passat, i ella hauria plantejat sarcàsticament els casos de diverses persones trans d'alt perfil, i desafiat les autoritats a arrestar-la.
Malgrat les queixes rebudes, la policia escocesa ha assegurat que "els comentaris no es consideren criminals i no es prendran mesures" contra ella. La també productora de cine i guionista, de 58 anys, ha rebut nombroses denúncies de persones, segons destaquen mitjans com el The Sun.
Les polèmiques de J. K. Rowling, la xarxa social X
L'escriptora ha fet diversos fils a la xarxa social X on destacava diverses persones que s'identifiquen com a dones i va fer referència a casos criminals. En el cas de Isla Bryson va dir: "L'encantadora noia escocesa i doble violadora convicta, Isla Bryson, ha trobat el seu veritable jo femení autèntic abans de ser sentenciada. La confusió de gènere és odi, així que respecteu els pronoms d'Isla, si us plau. M'encanten les malles". Després d'aquests comentaris ha desafiat als agents perquè l'arrestessin.
Després de saber-se que no serà castigada, l'escriptora ha compartit la notícia a les xarxes socials i ha destacat que "espero que aquest anunci tranquil·litzi a totes les dones d'Escòcia que desitgin defensar la realitat i la importància del sexe biològic, i confio que totes les dones, independentment del seu perfil o mitjans econòmics, rebin el mateix tracte davant la llei".
La nova llei escocesa
La nova llei, que n'amplia una altra que ja penalitzava l'odi per motius de raça, color, ètnia i nacionalitat, estableix un nou delicte amb una possible pena de fins a set anys de presó per incitar l'odi per edat, discapacitat, religió, orientació sexual, identitat transgènere o intersexualitat, fins i tot en plataformes de xarxes socials. La condemna pot anar acompanyada d'una multa i pena de presó de fins a set anys. Després d'aprovar-se fa tres anys, ha entrat en vigor aquest dilluns, primer dia del mes d'abril.
J. K. Rowling i la seva història amb la polèmica
J. K. Rowling va saltar a la fama pels llibres de Harry Potter, però des de fa uns anys s'ha parlat més de les seves polèmiques a Twitter que no pas dels seus llibres, per la controvèrsia relacionada amb les persones trans i els seus drets, especialment a l'hora de denominar-se. A grans trets, tal com destaca el portal 20 minutos, s'enfronten dos sectors del feminisme: aquell que inclou en la seva lluita les dones transgènere i el conegut com a "feminisme radical transexcloent" ("TERF", per les sigles en anglès) que considera el sexe biològic com una realitat immutable.