Polèmica per la instal·lació d'una paradeta de venda de gelats i una latrina portàtil a 250 metres de l'emblemàtica porta principal del camp de concentració d'Auschwitz, el camp d'extermini nazi més gran durant la Segona Guerra Mundial. 

La paradeta està col·locada just a la porta principal del camp nazi d'Auschwitz II-Birkenau, un edifici de totxanes amb una torre de gairebé 15 metres d'alçada, que es considera un símbol no només del camp, sinó també de l'Holocaust, inscrit des del 1979 a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. "No només de mal gust estètic, sinó també de manca de respecte per un lloc històric especial", ha declarat el portaveu del museu, Bartosz Bartyzel, davant la premsa. 

En aquest sentit, les autoritats del museu han reconegut que al lloc on es troben tots dos elements es troba "fora de la zona de protecció del Memorial de l'Holocaust designada per llei", i és de propietat privada, per tant, ha suggerit a les autoritats locals "resoldre aquest vergonyós assumpte". 

Què diuen les autoritats?

Unes autoritats que no han volgut tardar a respondre. El regidor de la ciutat d'Oswiecim, la localitat on es troba el museu, ha exposat que es necessita un permís municipal previ per a un negoci d'aquest tipus, encara que hi hagi un contracte privat entre el propietari del terreny i la paradeta de gelats. "Estem investigant aquest problema, i informarem les autoritats corresponents i les instarem que prenguin mesures", ha detallat. 

Des de la Fundació que administra el museu d'Auschwitz, Dagmar Kopijasz ha subratllat que "hi ha un centre d'atenció al turista prop del museu, on els visitants poden menjar, beure i anar al lavabo". Un fet que fa inexplicable que "de sobte aparegui una paradeta de gelats que es veu fatal" davant de l'entrada d'Auschwitz. A més, cal recordar que durant la visita al camp de concentració no està permès consumir aliments o alcohol i tampoc es pot fumar dins del recinte.

Més d'un milió de persones assassinades 

Auschwitz-Birkenau, el més gran dels centres d'extermini, té quatre cambres de gas on s'usava Zyklon B (àcid cianhídric cristal·lí) com a agent d'extermini. Mentre va estar en funcionament, va ser escenari de tortures, treballs forçats, deshumanització sistemàtica, execucions i mort en massa a cambres de gas. Almenys 1,1 milions de persones, 90% jueves, hi van morir, abans que el campament fos alliberat, el 27 de gener de 1945, per tropes soviètiques. Era molt difícil escapar-se'n i afrontar les condicions de vida del camp. Però 196 homes i dones van aconseguir escapar-se'n, de vegades per pocs dies i en algunes ocasions per sempre.

Més d'un milió de persones van ser assassinades durant el nazisme a Auschwitz, i la institució considera un sacrilegi que s'hagi instal·lat aquesta paradeta just a l'entrada del camp. Auschwitz està ara obert al públic com a Monument i Museu. A més, és l'únic camp d'extermini inclòs en el Patrimoni Mundial de la UNESCO. Rep milions de visitants cada any. El 2019, abans de la pandèmia, gairebé 2,5 milions de persones de tot el món van visitar Auschwitz.

 

Imatge principal: Auschwitz II-Birkenau / Unsplash