Una barcassa de grans dimensions per albergar sol·licitants d'asil ha arribat aquest dimarts a la costa sud d'Anglaterra, en concret a Portland. Aquest serà el primer lloc del Regne Unit que s'implementi aquesta controvertida mesura d'allotjament flotant per tal de reduir el cost dels hotels com a allotjament temporal mentre es gestionen les sol·licituds d'asil. L'allotjament sense motor, conegut pel nom Bibby Stockholm, acollirà 500 homes solters almenys durant els pròxims 18 mesos, segons ha informat el ministeri d'Interior del Regne Unit. La barcassa s'ha recondicionat a la ciutat de Falmouth, a Cornualla, des que va arribar al Regne Unit a l'inici de l'any.
El Regne Unit aprova la llei migratòria
El Parlament del Regne Unit ha aprovat la controvertida llei migratòria impulsada pel govern per accelerar les deportacions d'aquells que tractin d'entrar de manera irregular al país. La normativa, que és una de les pedres angulars del mandat de Rishi Sunak, té l'objectiu d'aturar l'arribada de migrants a través del canal de la Mànega, i que els migrants que arribin de manera irregular al Regne Unit puguin sol·licitar asil al país, sense importar la urgència de les seves circumstàncies. Amb tot, la mesura ha despertat diverses crítiques per parts dels advocats i grups de defensa dels Drets Humans. Aquesta nova legislació permetrà al Regne Unit fer expulsions abans de resoldre una petició d'asil o deportar migrants a tercers països, com Ruanda. El passat mes de juny, un tribunal d'apel·lacions va declarar il·legal el pla del govern de deportar a Ruanda migrants per considerar que per dur a terme aquesta iniciativa seria abans necessari canviar el sistema d'asil britànic.
Crítiques de l'ONU a la nova llei britànica
Diversos organismes de l'ONU han criticat aquest dimarts l'aprovació de la nova llei d'immigració britànica. En un comunicat conjunt, l'alt comissionat de Nacions Unides per als drets humans, Volker Türk, i l'alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats, Filippo Grandi, van dir que la nova norma "contravé les obligacions del Regne Unit en virtut de la legislació internacional" i han advertit que "tindrà profundes conseqüències".
"Dur a terme expulsions en aquestes circumstàncies és contrari a les prohibicions de devolució i d'expulsions col·lectives, als drets de garantia processal, als de vida familiar i privada, i al principi d'interès superior dels nens afectats", ha comentat Türk. Els alts comissionats han recordat a les autoritats del Regne Unit que la majoria de les persones que fugen de guerres no disposen de documents formals com a passaports o visats, per la qual cosa no tenen la possibilitat de migrar per vies segures.