Qualsevol que hagi viatjat a Dublín sap que tocar els pits de la famosa estàtua de Molly Malone és una de les pràctiques més populars entre els turistes, però l’ajuntament de la capital irlandesa ha decidit acabar amb la tradició. En les pròximes setmanes, el consistori col·locarà vigilants al costat de l’estàtua ubicada al carrer Suffolk per evitar que es continuï fent malbé per un gest que algunes persones qualifiquen d’ofensiu. Grapejar la cèlebre venedora de marisc dublinesa, immortalitzada pel folklore popular, s'ha convertit en els últims anys en un ritual per a gran part dels que hi passen cada dia, siguin homes, dones o, fins i tot, nens. El fregament constant de l’estàtua ha derivat en una brillantor a la part de les mamelles que desentona amb la resta de la figura de bronze creada per l'escultora Jeanne Rynhart el 1998, quan ja va causar certa controvèrsia entre els que deien que el vestit era provocatiu.
"Hem rebut queixes sobre membres de la ciutadania, principalment turistes, que toquen l'estàtua", ha explicat a EFE un portaveu de l’Ajuntament de Dublín. El consistori prendrà mesures amb un programa pilot per restaurar-la i protegir-la durant la primera setmana de maig, la qual cosa representa una primera victòria per a la lluita de Tilly Cripwell. Fa unes setmanes, aquesta artista irlandesa va llançar una campanya a través de les xarxes socials per denunciar que els turistes han “violentat” durant anys i panys Molly Malone amb “un comportament fastigós, misogin i busca-raons”. "Una de les coses que vull plantejar durant tota aquesta campanya és el fet de qüestionar coses que s'han convertit en tradicions", va dir Cripwell en declaracions a The Irish Times.
L’artista urbana toca sovint al costat de l’estàtua de Molly Malone i ja fa més d’un any que va iniciar la seva lluita. De fet, Cripwell ha celebrat la restauració de la figura per part de les autoritats, però el fet que els vigilants només estaran sobre el terreny uns quants dies no l'ha deixat satisfeta. L’ajuntament dublinès ha explicat que l’objectiu de la "setmana pilot" és "educar aquells que interactuen amb l'estàtua" i "demanar-los que no la toquin ni pugin al pedestal, així com exposar-ne les raons", després de reconèixer que el tocament dels pits podria tenir el seu origen en els guies turístics.
Cripwell ha acusat el consistori d’adoptar un comportament esbiaixat, ja que la solució a curt termini per a l’estàtua de Molly Malone no encaixa amb “la manera com es protegeixen altres estàtues d'homes” a la capital irlandesa. "La idea d'aquesta campanya és que la gent canviï la seva actitud i el seu comportament, en lloc d'haver de rodejar l'estàtua o posar barreres, que és el que faran els vigilants", sosté l’artista, que planteja elevar la venedora de marisc dublinesa en una plataforma inaccessible. Tot i això, “l’ajuntament ha dit que moure l'estàtua o elevar el pedestal són opcions costoses”.
Les mesures proposades per les autoritats dublineses no han satisfet els desitjos de Cripwell, la qual ha assegurat que la seva campanya encara no ha acabat. L’artista, a més, ha desvinculat aquesta “degradant pràctica” de la tradició irlandesa i ha explicat que és una invenció moderna: "No hi ha cap referència al folklore irlandès que digui que tocar els pits porti bona sort. No és una tradició, els irlandesos no ho fan. Alguns creuen que perquè és provocativa poden grapejar-la. Aquelles dones del segle XVII vestien així".