Polèmica per la negativa del papa Francesc als seminaristes gais. "Ja hi ha molta mariconeria", hauria dit el pontífex, durant la reunió a porta tancada de l'assemblea de la Conferència Episcopal Italiana del passat 20 de maig. Els fets els va recollir fa uns dies el lloc web Dagospia, però aquest dilluns els han confirmat altres mitjans de comunicació italians com Corriere della Sera i La Repubblica —que han parlat amb alguns dels bisbes presents—. Molts usuaris de les xarxes socials han lamentat aquesta actitud tan homòfoba i han exigit disculpes públiques per part del Vaticà.
Quan es discutia sobre si admetre candidats obertament homosexuals als seminaris i en quina mesura, Francesc es va mostrar molt rígid i va reiterar el seu 'no'. Així, va fer servir la paraula despectiva en italià frocciagine (mariconeria), en suposat to de broma: "Ja hi ha molta mariconeria". "Més que amb vergonya, la frase va ser rebuda amb alguns riures incrèduls. (...) Era evident que el Papa no era conscient de com resulta d'ofensiva aquesta paraula en italià", han dit algunes de les persones presents als mitjans italians.
Els seminaristes gais i el 'no' de Francesc
Si bé va insistir en la necessitat d'acollir a tothom, el pontífex va reiterar la posició de l'Església amb una instrucció del dicasteri del Clero que el 2005, amb Benet XVI, i confirmada el 2016 amb Francesc, establia que "l'Església, respectant profundament les persones en qüestió, no pot admetre en el seminari i en les Sagrades Ordres els qui practiquen l'homosexualitat, tenen tendències homosexuals profundament arrelades o donen suport a l'anomenada cultura gai".
El novembre, en l'assemblea d'Assís, els bisbes italians van aprovar un text per regular l'admissió als seminaris. Es tracta de la Ratioformationis sacerdotalis, que encara no s'ha publicat perquè s'espera el vistiplau de la Santa Seu. Aquest text inclou una esmena que mantenia la distinció entre orientació homosexual simple i les anomenades "tendències profundament arrelades", és a dir, que un homosexual pugui ser admès sempre que doni garanties de saber com mantenir la disciplina del celibat —com un heterosexual—. Tanmateix, el Papa hauria rebutjat aquesta possibilitat i els homosexuals no haurien de ser admesos en els seminaris, sense matisos. Recordem que el Vaticà va acceptar a finals de l'any passat la benedicció de parelles homosexuals, sense equiparar aquestes unions amb el matrimoni.