La selecció de futbol femení de la República d'Irlanda ha rebut fortes crítiques després que es fes públic un vídeo de les jugadores celebrant dimarts al vespre la classificació per al Mundial de Futbol després de vèncer l'equip escocès a Glasgow amb una cançó, l''Ooh ah up the Ra, coneguda com un cant de suport a l'IRA. El vídeo, gravat als vestuaris d'Hampden Park ha circulat ràpidament per les xarxes socials i ha encès la polèmica. Les jugadores, l'entrenadora i l'Associació de Futbol d'Irlanda s'han disculpat a tothom que s'hagi pogut sentir ofès pels cants.
Here is footage of the Republic of Ireland players singing 'Ooh ah up the 'Ra' in their dressingroom. The manager, players and FAI have subsequently apologised #rtesoccer https://t.co/k3XLuHblmU pic.twitter.com/KhC9YTbn3J
— RTÉ Soccer (@RTEsoccer) October 12, 2022
La selecció femenina irlandesa es classificava dimarts al vespre per participar en el Mundial després de derrotar Escòcia 1-0 en el partit de Play-off al camp escocès d'Hampden Park. Després del xiulet final les jugadores irlandeses celebraven amb emoció la victòria al vestuari cantant múltiples cançons. Entre elles, una cançó, Celtic Symphony, del grup Wolfe Tones, que es va publicar el 1987 amb motiu del centenari del Celtic de Glasgow. Una part de la tornada diu 'Ooh ah up the Ra', un cant que al Regne Unit i a Irlanda està fortament associat a l'IRA.
L'equip irlandès es disculpa
A les xarxes socials hi havia qui especulava que potser no cantaven "Ooh ah up the Ra", sinó "Ooh ah up Vera", en referència a l'entrenadora de l'equip, Vera Pauw. En qualsevol cas, davant l'allau de crítiques, l'Associació de Futbol d'Irlanda ha emès aquest dimecres un comunicat per disculpar-se sobre aquests fets. "Ens disculpem des del cor a qualsevol que s'hagi sentit ofès pel contingut de les celebracions", ha afirmat Pauw, que ha afegit que "recordarà a les jugadores quines són les seves responsabilitats i ha admès que aquest comportament "no té cap excusa".
Algunes jugadores també han mostrat el seu penediment i s'han disculpat públicament a la televisió. La jugadora Áine O’Gorman ha explicat a RTÉ Sport que van cantar "100 cançons" i que la polèmica va ser "una de les que van sonar", però reiterava la disculpa. "Ens agradaria disculpar-nos a qualsevol persona que s'hagi pogut sentir ofesa", afirmava. També, la jugadora Chloe Mustaki en declaracions a Sky Sports News ha dit: "El nostre objectiu no era causar cap greuge, va ser una manca de judici en el moment, ens sap molt greu". Però en ser preguntada pel presentador sobre si creia que es necessita "més educació en qüestions com aquesta", la jugadora ha rebutjat el suggeriment i ha defensat que coneixen prou la història d'Irlanda, i que només necessiten "ser millors i fer-ho millor en moments com aquests".