L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi ha mort aquest dilluns a l'edat de 86 anys després de ser diagnosticat de leucèmia crònica a principis de 2023, segons ha avançat el Corriere della Sera. Berlusconi estava ingressat des d'aquest divendres a l'hospital Sant Rafael de Milà. El polític, nascut a Milà el 29 de setembre de 1936, deixa un llegat controvertit i polèmic, uns governs plens d'escàndols i multitud de facetes al llarg dels anys. Berlusconi ha estat d'inici a fi un dels polítics italians més importants de les darreres dècades, i fa només uns mesos, havia confessat la seva amistat amb el president rus Vladímir Putin. Berlusconi sempre ha viscut envoltat de polèmica des que va començar a apropar-se a les altes esferes de la societat italiana a principis de la dècada dels 80.
Mor Silvio Berlusconi, ex primer ministre i magnat italià, als 86 anys
Empresari, milionari, magnat dels mitjans de comunicació, president d'un dels clubs de futbol més grans del món, l'AC Milan i polític. Berlusconi era diverses figures alhora que demostren el poder que ha tingut entre les seves mans. Tot plegat, però, acompanyat de sortides de to, diferents problemes amb la justícia i una carrera política marcada per les gestions i preses de decisions, on sovint predominaven capricis i beneficis personals.
Festes i escàndols de Berlusconi
D'aquesta manera, la polèmica, els casos de corrupció i la luxúria han marcat notablement els seus governs i la seva vida. L'enrenou aixecat per la llei Alfano n'és un exemple. Aquesta llei estableix que els quatre majors dirigents de l'Estat, el president de la República, el primer ministre i els presidents de la Cambra de Diputats i el Senat, no poden ser jutjats per cap delicte no relacionat amb el seu càrrec mentre romanguin en el govern. Una manera, és clar, de protegir-se ell i els seus. Així mateix, ha estat acusat en diverses ocasions de mantenir tractes amb la màfia 'Ndrangheta a la regió de Calàbria. Una de les principals polèmiques en què s'ha vist implicat són les festes bunga bunga, un cas que quan va passar a instàncies judicials es va conèixer com a "Rubygate", ja que una de les menors implicada en aquestes festes es deia Ruby. Les festes tenien lloc a la mansió d'Arcore, epicentre del seu imperi i escenari de les escenes més grises de la seva vida. El 2010, els jutges van destapar aquest escàndol sexual pel qual va acabar condemnat, i després absolt, per abús de poder i inducció a la prostitució de menors.
Corrupció com a primer ministre
Més enllà de les polèmiques festes, l'ex primer ministre també va estar implicat en casos de corrupció i evasió fiscal mentre era primer ministre. El 24 de juny de 2013 va ser condemnat en primer grau a 7 anys de presó i inhabilitació perpètua per exercir càrrecs públics per inducció a la prostitució de menors i abús d'autoritat en el Procés Ruby, el de les festes bunga bunga. Poques setmanes després, l'1 d'agost de 2013, la Cort Suprema de Cassació (cort d'última instància) el va condemnar de forma definitiva a 4 anys de presó per frau fiscal en el Procés Mediaset. Tres d'aquests anys d'inhabilitació van ser cancel·lats per un indult del govern de Romano Prodi aprovat al Parlament el 2006, i només va quedar un sol any de pena. També va ser condemnat el 8 de juliol de 2015, el tribunal de Nàpols el va condemnar a tres anys de presó per un delicte de corrupció, després d'haver subornat el senador Sergio De Gregorio. Els pagaments es van fer entre 2006 i 2008, i van consistir en aproximadament tres milions d'euros.