Dos habitatges de l'excomissari europeu de Justícia Didier Reynders ha estat escorcollat aquest dimarts al matí, segons revelen Le Soir i Follow The Money. El polític liberal és sospitós d’haver blanquejat diners jugant-los a la loteria. Segons informa l'agència Europa Press, el polític -que va ser ministre d'Exteriors entre 2011 i 2019-, és objecte d'una investigació que ha arrencat després d'una denúncia de la Unitat de Processament d'Informació Financera (Ctif) i la Loteria Nacional en  haver-se detectat moviments de diners sospitosos per un import relativament elevat en la compra de loteria.

Aquesta operació policial ha tingut lloc tan sols tres dies després que Reynders abandonés el seu càrrec a la Unió Europea. Donat que la investigació posa el focus en un període de temps en el qual Reynders era ministre i després comissari europeu, ara per ara gaudeix d'immunitat i no ha estat detingut.

En el cas que la Fiscalia de Brussel·les decidís continuar amb el cas, haurà de reclamar a la Cambra de Representants que es pronunciï al respecte. Reynders es va retirar de l'escena política després de no ser reelegit com a comissari en el nou equip liderat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Segons la informació disponible, el Ministeri Fiscal va esperar que deixés el càrrec europeu per evitar les proteccions immunitàries associades. Si els escorcolls s’haguessin fet mentre era en actiu, s’hauria requerit que el Col·legi de Comissaris, presidit per Von der Leyen, fos informat, la qual cosa podria haver alertat Reynders de la investigació.

La fi d'una carrera?

Le Soir i Follow The Money han intentat contactar amb Didier Reynders per obtenir la seva reacció, però no han tingut èxit fins ara, Reynders, una figura clau del Moviment Reformador (MR) durant dècades, va ser ministre federal durant vint anys consecutius i després comissari europeu, però, la seva carrera política travessa actualment un moment baix. Després de fracassar dues vegades ene el seu intent de presidir el Consell d'Europa, principal organisme de drets humans al continent, no va ser renovat com a comissari belga a l'executiu Von der Leyen II. Georges-Louis Bouchez, president del seu partit, va preferir designar Hadja Lahbib al seu lloc. Reynders va expressar la seva "profunda decepció" per aquesta decisió.

Reynders ha tingut també cert protagonisme en alguns afers interns de l'estat espanyol. De fet, al llarg del procés, després del referèndum de l'1-O, se li va requerir en moltes ocasions l'opinió sobre la situació dels presos polítics catalans. El club europeu va mantenir una posició neutra en aquesta qüestió, considerant que es tractava d'un afer intern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!