La policia ha interromput un congrés propalestí a Berlín amb Irene Montero, sense donar detalls sobre el possible delicte comès. El congrés havia començat aquest divendres sota una forta vigilància de les forces de l'ordre, que finalment han tallat l'electricitat del local i han ordenat la paralització de l'esdeveniment pel contingut del discurs d'un participant que hi participava per videoconferència. La policia estudia si permet o no la represa del congrés en algun moment. Recordem que els fets han tingut lloc el mateix dia que l'OMS ha avisat que Israel ha destruït completament el principal hospital de Gaza i l'ha convertit en un cementiri.
Per mor del sentiment de culpa, qualsevol expressió propalestina a Alemanya causa polèmica i és titllada automàticament d'antisemita. En aquest cas, alguns mitjans locals de Berlín s'han arribat a referir al congrés com "el congrés d'odiadors d'Israel" i l'alcalde, Kai Wegner, ha afirmat que li resultava "insuportable" que se celebrés l'esdeveniment. A més, un manifest signat per diputats de tots els partits amb representació parlamentària (llevat de la ultradreta) i per organitzacions de la societat civil ha afirmat que "Berlín no pot convertir-se en un centre de l'enaltiment del terror". Finalment, diverses organitzacions jueves han demanat que es prohibeixi l'entrada al país dels ponents estrangers, com la mateixa Montero o l'exministre grec de Finances i líder del partit d'esquerres paneuropeu DiEM25, Yanis Varoufakis.
Les crítiques de Montero i Varoufakis
En aquest context, les autoritats de la capital alemanya han posat en marxa un desplegament amb 2.500 agents de policia amb instruccions d'intervenir davant el primer senyal que es pugui cometre un delicte de tall antisemita. Els organitzadors han denunciat un assetjament massiu per part de les autoritats. "Aquest és el dia que la democràcia ha mort a Alemanya"; han afirmat a les xarxes socials, on es pot veure com la policia interromp el congrés —convocat per denunciar la complicitat del govern alemany amb la guerra d'Israel a Gaza.
Segons alguns mitjans alemanys, la intervenció per videoconferència que ha motivat la interrupció de l'esdeveniment ha sigut la del cirurgià palestino-britànic i rector de la Universitat de Glasgow, Ghassan Abu Sitta, a qui se li havia prohibit l'entrada al país. "El govern alemany m'ha impedit per la força l'entrada al país. Silenciar un testimoni del genocidi davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ) se suma a la complicitat alemanya a la massacre en curs", ha afirmat Abu Sitta a Twitter. Altres mitjans alemanys han afegit que també s'ha prohibit l'ingrés de l'autor palestí Salman Abu Sitta i el periodista palestino-americà Ali Abunimah.
Montero, que havia d'intervenir al Congrés, ha denunciat "la complicitat amb (Benjamin) Netanyahu i l'estat genocida d'Israel implica també criminalitzar la solidaritat amb Palestina, com està ocorrent ara mateix a Berlín". "M'avergonyeix aquesta Europa de la guerra. No en el nostre nom, no amb el nostre silenci. Amb Palestina", ha conclòs. Abans que s'interrompés l'esdeveniment, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha enviat el seu "suport i solidaritat" als organitzadors i ha manifestat la seva condemna als "actes de censura i repressió" que pateixen per part de mitjans i autoritats. El "genocidi" que Israel comet a Gaza no seria possible sense el suport "còmplice i directe" de països com els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya, ha dit.
Varoufakis també havia d'intervenir-hi i ha afirmat que el comportament de la policia demostra que "el feixisme és viu a Alemanya". En aquesta línia, també ha anunciat que els agents han detingut un activista de l'organització Veu Jueva per la Pau que portava un cartell amb el lema "Jueus contra el genocidi" com a sospitós d'un delicte d'antisemitisme.