L'adolescent de 16 anys, Asra Panahi, ha estat assassinada per la policia iraniana per negar-se a cantar l'himne del règim com a acte de protesta per la mort de Mahsa Amini. Les col·legiales han estat uns dels col·lectius més combatius en aquestes protestes i les forces de seguretat pressionen els centres educatius perquè imatges d'adolescents traient-se el vel obligatori a l'aula no es repeteixin. En aquest context, les forces de seguretat iranianes van assaltar l'escola de Panahi, l'institut de noies Shahed a Ardabil, i van forçar una aula de joves a cantar l'himne, que lloava el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei. Tanmateix, Panahi es va negar i la policia va acabar amb la seva vida a cops, segons informa The Guardian

Panahi no va ser l'única a negar-se a cantar la cançó que lloava el règim, de manera que les forces de seguretat van respondre amb violència a la resistència de les joves. Van apallissar les alumnes que es van negar a obeir la seva voluntat, Moltes d'elles van acabar a l'hospital i altres detingudes. Panahi formava part del primer, però finalment ha mort a l'hospital a causa de les ferides de la pallissa que li van propinar. Aquest assassinat a una jove de només 16 anys ha tornat a encendre les protestes a l'Iran, que fa més d'un mes que van començar. 

Per la seva banda, les autoritats iranianes neguen ser les responsables de la mort a cops de l'adolescent. Com el seu assassinat ha despertat la ira arreu del país, un home que s'ha identificat com l'oncle de Panahi ha sortit a la televisió per afirmar que la jove havia mort per una malaltia cardíaca congènita, una explicació similar a la que es va donar d'Amini. Tanmateix, aquesta justificació no ha fet més que tirar llenya al foc de les protestes.

Nika Shakarami i la resta d'adolescents que han estat assassinades per les protestes

Panahi no és la primera adolescent que ha estat víctima de la violència política amb la qual es reprimeix qualsevol acte de protesta contra el règim a l'Iran. El cas de Nika Shakarami va ser un dels primers que van indignar els iranians i la comunitat internacional. Shakarami tenia la mateixa edat que Panahi, en el seu cas, la jove es va unir a les protestes per la mort d'Amini i contra el vel obligatori. Mai va tornar a casa seva i 10 dies després va aparèixer el seu cos amb aparents signes de violència. Les autoritats iranianes neguen cap relació amb la mort de l'adolescent, tanmateix, no van deixar que la seva família examinés en profunditat el cos de la jove. 

manifestacio suport a les dones iran

Uns manifestants col·loquen espelmes al voltant del nom 'Mahsa'. A més, entre les fotografies que hi ha d'altres dones represaliades es troba la de Nika Shakarami (el segon marc de darrere) / Efe

Encara hi ha més casos. Segons Amnistia Internacional, fins al moment es comptabilitza que 23 adolescents han estat assassinades impunement en la repressió de les protestes que es viuen a l'Iran des de fa més d'un mes. 

 

Imatge principal: Manifestació en solidaritat a les dones de l'Iran a Jakarta, Indonèsia / Efe