Policies marroquins vestits de paisà van irrompre la matinada d'aquest dilluns a la casa de l'activista sahrauí Sultana Khayya -situada a la província del Boujdour- i la van violar juntament amb la seva germana, segons han denunciat a través de les xarxes socials i ha confirmat aquest dimecres a ElNacional.cat fonts d'Equipe Media, organització premiada a l'Estat espanyol per la seva defensa dels drets humans.
"Ens van violar amb pals i tubs que ens van introduir. Em van pegar per tot el cos, puntades de peu i cops a l'ull. Em van tapar la boca, no podia respirar. Em van agafar les mans", ha relatar Khayya en un vídeo compartit a les xarxes socials per l'organització Equipe Media.
"Em van agafar i em van fer de tot i també li van fer a la meva germana Azza, estem completament destrossades", ha explicat la mateixa activista en un segon vídeo en el qual es pot veure com els agents marroquins han destrossat l'interior del seu habitatge. La seva mare, de 84 anys d'edat, també va patir agressions físiques, segons ha revelat la presidenta de la Lliga Sahrauí per a la Defensa els Drets Humans i en Contra de l'Espoli dels Recursos Naturals.
L'entorn de l'activista ha explicat a aquest diari que és impossible denunciar els fets davant la justícia, ja que es tracta del sistema marroquí, que ocupa el territori, i que la seva defensa passa per denunciar l'agressió davant de les organitzacions internacionals de drets humans i el consell de drets humans de l'ONU.
Les forces policials marroquines també van segrestar el passat dilluns el president del Col·lectiu dels Defensors Sahrauís de Drets Humans (CODESA), Babozid Lbaihi, i als activistes Salek Baber i Khalid Boufraioua, als quals van torturar i abandonar al mig del desert, a 120 quilòmetres de distància del domicili de Khayya, on residient provisionalment.
A més de les violacions i les tortures, els agents van robar els seus mòbils i diners i els hi van confiscar els seus discos durs on hi havia vídeos d'altres intervencions policials que havien patit.
L'activista sahrauí porta retinguda il·legalment al seu domicili des del passat mes de novembre, quan va tornar al seu país després d'haver protagonitzat un cicle de conferències per Espanya denunciant la vulneració de drets humans al Sàhara Occidental. Policies marroquins vigilen a diari el seu domicili per evitar que Khayya rebi suport d'altres activistes, amics o familiars.
La repressió, a pitjor
La situació de repressió al Sàhara Occidental va empitjorar el passat mes de novembre, quan l'exèrcit marroquí va violar la desmilitarització del pas fronterer del Guerguerat i el Front Polisario va respondre donant per trencat l'alto al foc que imperava a la zona des del 1991.
A això se li va sumar el reconeixement per part de l'Administració de l'anterior president dels Estats Units, Donald Trump, del Sàhara Occidental com a part del Marroc de manera simultània a què aquest reconegués l'Estat d'Israel, cosa que va donar ales a Rabat per actuar amb impunitat.
Tanmateix, la recent hospitalització del líder del Polisario, Brahim Gali, a Espanya, ha neguitejat el Marroc, que ja s'ha queixat formalment davant del govern espanyol per aquest "gest". El regne alauita també ha intentat pressionar la Moncloa reunint-se amb el líder del PP, Pablo Casado, fent-li arribar les seves queixes.