En plena crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc per l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a un hospital de Logroño, l'organització ha volgut recordar que tant l'Estat com el seu rei, Felip VI, han donat suport -i així ho continuen fent- al dret d'autodeterminació del Sàhara Occidental.

A través dels seus mitjans de comunicació, el Polisario ha difós un vídeo d'un discurs que el monarca espanyol va pronunciar el 2016 davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. "Els mitjans d'Espanya no acaben d'assabentar-se. Mentre ataquen Pablo Iglesias per citar una resolució de l'ONU dels 90, aquí els deixem un vídeo que pugem del 2016. El Rei d'Espanya demana l'autodeterminació del poble sahrauí", han apuntat.

"Espanya dona suport als esforços de les Nacions Unides a favor d'una solució política, justa i duradora i mútuament acceptable que prevegi la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental en el marc de disposicions compatibles amb els propòsits i principis de la carta de Nacions Unides", va expressar Felip VI.

"El Consell de Seguretat va renovar a l'abril per un any el mandat de la MINURSO. A aquest respecte, Espanya saluda el restabliment de les capacitats de la missió en compliment d'allò estipulat pel Consell de Seguretat en la resolució 2285. Animem totes les parts a reprendre el diàleg amb vistes a resoldre finalment aquest contenciós", va afegir.

La MINURSO, paralitzada

La MINURSO a la qual feia referència Felip VI és la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental. Aquesta porta paralitzada des que es va crear, el 1991, quan es va imposar un alto al foc entre l'exèrcit marroquí i el Front Polisario.

Des d'aleshores no hi ha hagut acord entre les autoritats marroquines i les sahrauís per celebrar el referèndum a causa del cens. Mentre que el Front Polisario reivindica fer la consulta amb els 80.000 votants considerats indígenes del territori pels equips especialitzats d’identificació de Minurso (cosa que ha avalat el Consell de Seguretat de l'ONU), el Marroc ho rebutja. I és que des que el regne alauita va ocupar el Sàhara, ha anat colonitzant el territori, provocant que dos terços del mig milió d'habitants que actualment té el país siguin marroquins instal·lats després del 1976, any en què es va fer l'últim cens de la mà de les autoritats espanyoles. 

Catalunya no existeix

És curiós veure com el Rei i tot l'Estat, ja el 2016 i actualment també, continuen defensant l'autodeterminació al Sàhara Occidental -tot i els problemes que això els hi causa amb el Marroc- mentre ignoren Catalunya i Euskadi. Des de Madrid sempre s'ha al·legat que aquestes autonomies no són colònies, com si Escòcia i el Quebec no s'haguessin autodeterminat també.

 

Imatge principal: el rei Felip VI / Foto: Efe