Groenlàndia planeja prohibir les donacions polítiques estrangeres per por d'una possible interferència en les pròximes eleccions després d'atreure l'interès de Donald Trump. El govern del territori autònom, que és una antiga colònia danesa i continua sent part del regne de Dinamarca, ha anunciat dilluns els detalls d'un projecte de llei destinat a salvaguardar la integritat política de Groenlàndia.

Està previst que s'examini dimarts i, si es converteix en llei, el que és probable que passi perquè el govern té majoria al Parlament, podria entrar en vigor immediatament. Tot i que Groenlàndia i Dinamarca afirmen que l'illa àrtica no està a la venda, Trump ha dit repetidament que planeja adquirir-la i ha amenaçat de fer servir aranzels i força militar per sortir-se'n.

groenlandia efe (2)
Efe

Després de setmanes al centre de l'atenció mundial com a resultat de les amenaces reiterades, Groenlàndia té previst celebrar eleccions abans del 6 d'abril. El projecte de llei presentat dilluns “s'ha de considerar a la llum dels interessos geopolítics a Groenlàndia i la situació actual… on representants d'una superpotència aliada han expressat el seu interès a prendre i controlar Groenlàndia”, ha dit.

També ha afirmat que “els partits, incloent-hi seccions locals i juvenils, no poden rebre contribucions de donants estrangers o anònims”, descrits com aquells “que resideixen o tenen el domicili fora de Groenlàndia”. Els partits també tindran prohibit rebre contribucions privades que superin les 200.000 corones daneses (27.000 euros) en total o més de 20.000 d'una sola font.

Groenlàndia no està en venda

Groenlàndia ha dit en repetides ocasions que no està a la venda, però ha declarat que està “oberta als negocis”. Molts membres del moviment independentista consideren que l'interès dels Estats Units és una eina potencial per millorar el seu acord amb Dinamarca o una forma potencial d'assegurar la independència. Dinamarca controla actualment la defensa i la política exterior de Groenlàndia.

donald trump presidente eeuu europa press
Donald Trump, president dels Estats Units / Europa Press

Aaja Chemnitz, membre del parlament de Dinamarca en representació de Groenlàndia, va dir recentment a l'Agence France-Presse: “Hi haurà diferents persones, diferents grups que intentaran afectar tota l'elecció a Groenlàndia, no només a Groenlàndia, sinó a tot el món”.

Copenhaguen ha insistit que Groenlàndia pertany als groenlandesos, però la setmana passada la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, va fer una minigira per Europa en un esforç per aconseguir suport, després d'una trucada suposadament “horrible” de 45 minuts amb Trump.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!