Davant una possible sanció per part de la Unió Europea a Polònia, el primer ministre del país respon amb unes contundents amenaces.  Mateusz Morawiecki ha assegurat que si la Comissió Europea tira endavant l'hipotètic bloqueig dels fons de recuperació destinats al seu govern en cas que no compleixi les exigències en matèria de reformes i Estat de Dret, podria desfermar la "tercera guerra mundial". 

Brussel·les ha posat sobre la taula mesures tant polítiques com econòmiques per pressionar les autoritats poloneses arran de la sentència del Tribunal Constitucional que nega la primacia del dret de la UE sobre el domèstic. Si bé és cert que encara no es produirà cap actuació sobre aquesta qüestió, els polonesos se senten víctimes d'un "xantatge", tal com va exposar la setmana passada Morawiecki primer davant l'Eurocambra i després durant la cimera de caps d'estat i de govern.

Resposta "amb armes"

L'òrgan supranacional encara no ha donat llum verda als fons europeus que li corresponen a Polònia - 36.000 milions d'euros - la qual s'arrisca també a perdre més diners procedents del bloc. Si, finalment,  Brussel·les consuma les seves amenaces i efectua el bloqueig, l'executiu polonès "defensarà els seus drets amb totes les armes de què disposen", ha advertit Morawiecki en una entrevista publicada aquest dilluns pel Financial Times.

Segons la seva versió, és la Comissió Europea qui viola l'Estat de Dret, ja que no dona suport a un pla que Varsòvia va lliurar al maig. Per aquest motiu, es mostra confiat: "Aconseguirem aquests diners abans o després [...]. "No ens rendirem, no renunciarem a la nostra sobirania per aquesta pressió".

Però les advertències no acaben aquí, el seu govern ha amenaçat de torpedinar altres negociacions tractades a la UE com les del paquet climàtic. El primer ministre considera que Polònia ja està sent víctima d'un tracte "discriminatori", si bé ha considerat "molt satisfactoris" els contactes bilaterals mantinguts al marge de Consell de dijous i divendres amb diversos líders.

 

El primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki parla amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant la cimera de la Unió Europea en el Consell Europeu / Europa Press

"El més intel·ligent", que la Comissió reculi

Per ell, "el més intel·ligent" seria que la Comissió Europea rectifiqués, per exemple, fent marxa enrere a la petició de multes dictada al setembre des de Brussel·les per accelerar la retirada del règim disciplinari impost contra els jutges a Polònia.

"Afortunadament, és un procés polític. I aquests poden ser aturats per polítics", ha esgrimit abans de defensar que el seu territori es troba "en procés" d'eliminar el controvertit règim disciplinari, atès que estan "finalitzant els detalls" de la nova llei i "recollint una majoria" que doni suport a aquesta. El seu pla implica concloure aquests canvis aquest mateix any.

No hi ha risc de Polexit

Morawiecki també ha aprofitat l'entrevista per insistir que "no hi ha risc de Polexit'", com s'ha batejat a la hipotètica sortida de Polònia de la Unió Europea, un temor recurrent que s'ha disparat després de la recent sentència de Constitucional. 

En aquest sentit, ha recalcat que "el 88% dels polonesos volen romandre a la UE" i, d'aquests, la meitat serien votants del partit Llibertat i Justícia (PiS), la formació ultraconservadora governant. "Estem absolutament convençuts que Polònia vol quedar-se", ha continuat.

L'oposició, amb l'expresident del Consell Europeu Donald Tusk al capdavant, ha acusat el govern polonès de remar en contra de la UE i de posar en risc la continuïtat de país en el bloc. Per a l'executiu, aquesta visió només té fins electoralistes.

Brussel·les evita la polèmica

En roda de premsa Eric Mamer, portaveu de la presidenta comunitària, Ursula Von der Leyen, ha evitat la confrontació directa amb Morawiecki i s'ha limitat a assenyalar que la UE és un projecte que ha propiciat la pau entre els Estats membres durant 60 anys.

En aquest sentit, ha explicat que res "no dona lloc a pensar en una guerra entre estats membres o entre estats membres i institucions", ja que aquests "són comuns i compartides entre ells". 

 

 

Imatge principal: Mateusz Morawiecki, primer ministro de Polonia, compareix davant l'Eurocambra / Europa Press