"El que havíem acordat junts i entre nosaltres també continuarà vigent en el futur, que no hi hagi forces terrestres, que no hi hagi soldats en territori ucraïnès que hagin estat enviats pels Estats europeus o de l'OTAN", ha afirmat el canceller alemany, Olaf Scholz, aquest dimarts.

Durant una visita a la ciutat alemanya de Friburg, un dia després d'assistir a París a la conferència sobre Ucraïna en què Macron va fer unes controvertides declaracions, Scholz ha emfatitzat que existeix "consens" al voltant d'aquest principi.

També els governs d'Hongria, Polònia i la República Txeca han rebutjat explícitament el trasllat de soldats propis a Ucraïna. L'opció ha estat suggerida aquest dilluns com a vàlida pel president francès, Emmanuel Macron, que no hauria descartat l'enviament d'efectius europeus per recolzar el país envaït per Rússia fa dos anys, en cas que fos necessari.

"La postura d'Hongria és clara i ferma"

"Sentim i veiem les notícies sobre la reunió d'ahir a la nit a París. La postura d'Hongria és clara i ferma: no estem disposats a enviar armes ni soldats a Ucraïna", ha assegurat el ministre d'Exteriors, Péter Szijjártó, a la xarxa social Facebook. I ha reiterat que la guerra a Ucraïna no s'hauria d'aprofundir o ampliar, sinó que caldria buscar solucions per posar-hi fi.

El govern d'Hongria, encapçalat per l'ultranacionalista Viktor Orbán, és el millor aliat de Moscou a la Unió Europea (UE), i manté ferm el rebuig a enviar armament a Ucraïna. El país centreeuropeu és membre de l'OTAN des del 1999 i ha bloquejat durant més d'un any i mig, fins ahir, l'adhesió de Suècia a l'Aliança.

Polònia: "No hauríem d'especular sobre això"

"Polònia no considera enviar cossos del seu exèrcit a Ucraïna. No hauríem d'especular sobre això", va dir davant de la premsa a Praga el primer ministre polonès, Donald Tusk, després d'una reunió amb el seu homòleg txec, Petr Fiala. "L'ajuda més efectiva per a Ucraïna és augmentar la despesa militar", perquè Rússia vegi "que s'enfronta a països capaços d'actuar", ha afegit.

D'altra banda, Tusk va denunciar la manca de suport a Ucraïna entre alguns socis europeus i va demanar que s'involucrin més en la iniciativa txeca d'enviament de més municions a Kíiv. "Si tots (a la UE) s'involucressin, no hi hauria necessitat de discutir altres formes de suport", ha dit.

Què ha dit Macron?

El president francès, Emmanuel Macron, ha advertit aquest dilluns sobre la necessitat de "preparar-se" per un possible "atac de Rússia" en els pròxims anys. Macron ha fet aquestes declaracions en la inauguració de la conferència en suport a Ucraïna celebrada aquest dilluns a París. La conferència ha comptat amb la participació d'una vintena de caps d'estat i de govern, amb l'objectiu de reforçar la unitat i determinació en la lluita contra l'agressió russa a Ucraïna. Macron ha destacat l'enduriment de la postura russa, especialment evidenciat per la recent mort d'Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin. A més, ha assenyalat que al front ucraïnès, les tensions estan augmentant i que Rússia està preparant nous atacs.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!