La pau entre Ucraïna i Rússia no serà quelcom ràpid. La viceprimera ministra d'Ucraïna, Iúlia Sviridenko, ha reafirmat aquest dimecres, coincidint amb les reunions sobre un possible alto el foc que emissaris del seu govern celebren a Londres amb els seus socis europeus i amb els Estats Units, que Kíiv no reconeixerà la península de Crimea com a territori rus. “No reconeixerem mai l'ocupació de Crimea”, ha destacat Sviridenko al seu compte de X fent referència a una de les condicions que els EUA tindrien previst plantejar-li a Ucraïna per posar fi a la guerra.
➕ Cancel·lada la reunió de ministres al Regne Unit per la pau a Ucraïna: els EUA van per lliure
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja havia declarat la vigília que el reconeixement de Crimea –que va ser ocupada i annexionada per Rússia el 2014– com a part de la Federació Russa és una opció inacceptable per a Ucraïna. Sviridenko també ha dit que Ucraïna exigirà garanties de seguretat si no se li dona la possibilitat d'entrar a l'OTAN, cosa que ja ha estat descartada pels EUA. La viceprimera ministra ha repetit que “el primer pas necessari” cap a la pau és “un alto el foc per terra, aire i mar”.
Els EUA exigeixen cedir territori
El vicepresident dels Estats Units, J. D. Vance, ha declarat aquest dimecres que l'acord de pau proposat pel seu país a Rússia i Ucraïna es basa en l'acceptació de concessions territorials per part de les dues nacions. "Hem presentat una proposta molt explícita tant a russos com a ucraïnesos, i ha arribat el moment que l'acceptin o que els Estats Units es retirin d'aquest procés", ha manifestat el vicepresident nord-americà a la premsa a l'aeroport de la ciutat índia d'Agra, després d'una visita al Taj Mahal. Vance ha explicat que aquesta "proposta molt explícita" planteja un camí a seguir en què cada bàndol renunciaria a una porció del territori que actualment controla.
➕ Es filtra el pla dels EUA per aconseguir la pau entre Rússia i Ucraïna: tots detalls
En una nova mostra de les dificultats d’Europa per liderar el diàleg diplomàtic sobre la guerra a Ucraïna, el Regne Unit ha cancel·lat la reunió de ministres d’Afers Exteriors prevista per a aquest dimecres a Londres, arran de la negativa dels Estats Units a participar-hi. La cancel·lació —o ajornament— d'una reunió clau coincideix amb l'impuls d'una proposta liderada pels Estats Units i Rússia que, segons han publicat els diaris Financial Times i The Telegraph, planteja congelar la línia actual del front i permetre a Rússia mantenir els territoris ocupats des de l’inici de la invasió a gran escala d’Ucraïna. Això inclouria les regions de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia.
A més, segons aquestes informacions, els Estats Units reconeixerien com a legítima l’annexió de Crimea per part de Rússia el 2014 i es comprometrien a vetar l’entrada d’Ucraïna a l’OTAN. El Financial Times assenyalava aquest dimarts que es tracta d’una proposta impulsada pel president rus Vladímir Putin. El Telegraph, per la seva banda, indica que ara també compta amb el suport de Donald Trump.