El turisme massiu s'escampa sense deixar un racó de viatgers intrèpids intentant descobrir més coses sobre el món on viuen. Les autoritats de Pompeia, al sud d'Itàlia, establiran un límit diari de 20.000 visitants com a part dels esforços per protegir l'antic lloc arqueològic. La mesura, que entrarà en vigor a partir del 15 de novembre, suposarà la introducció d'entrades personalitzades amb el nom de cada visitant, segons un comunicat del parc arqueològic de Pompeia publicat divendres.

Al període més concorregut, que va de l'1 d'abril al 31 d'octubre, també s'assignarà als visitants una franja horària determinada, afegeix el comunicat. El nou procés s'introdueix després d'una temporada estiuenca rècord en què més de 4 milions de persones van visitar el lloc històric, a prop de la ciutat de Nàpols, amb més de 36.000 visitants el dia de més afluència. "Estem treballant en una sèrie de projectes per reduir la pressió antròpica sobre el jaciment, que pot suposar un risc tant per a les persones, per exemple, en cas de terratrèmol, com per al patrimoni, tan únic i fràgil", va declarar el director del parc, Gabriel Zuchtriegel.

"Experiència turística lenta, sostenible i agradable"

"Aspirem a una experiència turística lenta, sostenible, agradable i no massiva", va afegir. Quan el Mont Vesuvi va entrar en erupció l'any 79 dC, el volcà va llançar a l'aire gasos calents i letals i cendra, matant la majoria dels habitants de Pompeia. La cendra i la roca volcànica van cobrir llavors la ciutat i els seus residents, preservant les escenes de les víctimes de la destrucció de Pompeia com una esgarrifosa càpsula del temps.

El lloc ha estat durant molt de temps una popular atracció turística, però el gran pes de les xifres ha causat cada vegada més problemes al lloc, ja que el nombre de visitants va passar de menys de 2,7 milions el 2014 a més de 3, 9 milions el 2019. En resposta, les autoritats van idear una possible solució: dispersar els visitants pels llocs antics més allunyats, amb entrades tot inclòs i transport entre els llocs. “Gran Pompei”, com es diu el projecte, és un “parc difús” o parc arqueològic dispers, que incorpora la zona arqueològica de la mateixa Pompeia, així com les viles de les properes Boscoreale, Oplontis (a la moderna ciutat de Torre Annunziata ) i Stabiae, a la moderna Castellammare di Stabia.

Venècia tornarà a fer pagar als turistes

Venècia tornarà a cobrar una taxa als turistes per accedir al seu centre històric entre mitjans d'abril i finals de juliol del 2025, duplicant el preu fins als 10 euros per als pagaments amb poca antelació, segons un comunicat. L'objectiu d'aquesta mesura, que ja es va provar aquest any, és definir un nou sistema de gestió de fluxos turístics i desincentivar el turisme diari a Venècia durant determinats períodes, d'acord amb "la delicadesa i la singularitat de la ciutat", descartava l'alcalde, Luigi Brugnaro. En el cas del pròxim any, la tarifa s'aplicarà durant 54 dies. En primer lloc, en un únic bloc del 18 d'abril al 4 de maig, continuant els dies de maig següents: 9, 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 30 i 31. A més, el mes de juny s'haurà de reservar el bitllet per a l'1, 2, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28 i 29, mentre que els dies de juliol comprenen el 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, i 27). Sobre el preu, la quota d'accés serà de 5 euros per als qui reservin fins al penúltim dia de la seva arribada, mentre que serà de 10 euros per als qui reservin a partir del tercer dia anterior a la visita.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!