El 24 de febrer del 2022, Rússia va començar una ofensiva militar contra Ucraïna. Després de setmanes d'incertesa, finalment el Kremlin va encetar una guerra. D'aquesta data, aviat en farà un any sencer. La majoria d'experts internacionals coincideix que aquesta operació que va posar en marxa el president rus, Vladímir Putin, no ha sortit com esperava. La majoria pronosticava una operació ràpida. El cas, però, és que durant aquests mesos de combats intensos i batalles per aconseguir territoris és complicat establir-hi una lògica. 

En aquest context, d'aquí a només 18 dies, farà un any que va començar la guerra a Ucraïna. Per aquest motiu, es preveu moviment. Una futura ofensiva russa, ha dit aquest diumenge el ministre de defensa d'Ucraïna, Oleksii Reznikov, vindria de "dues direccions de la seva prioritat, per intentar trencar la nostra línia de defensa a l'est i el sud", en un intent de capturar tot l'est del Donbass i mantenir un gran pont terrestre entre abans de la guerra. Rússia i Crimea, ocupades des del 2014. D'aquesta manera, Ucraïna no preveu pas una desescalada per als pròxims dies, sinó més aviat el contrari. 

Segons Reznikov, aquest gran atac probablement estaria programat per coincidir amb el primer aniversari de la guerra. A més, també ha constatat que si bé "no tot l'armament occidental arribarà a temps", creia que Ucraïna podria contenir un nou atac.

Els plans de Putin per a l'aniversari de la guerra a Ucraïna

La incertesa és màxima. El que està clar és que tant Moscou com Kíiv tenen molt present aquesta data al calendari. I aquesta precisament podria ser una data assenyalada al calendari per posar en marxa una nova gran ofensiva perquè Rússia pogués celebrar alguna victòria. El mateix Reznikov ha fet referència a la informació que li haurien passat des dels serveis d'intel·ligència ucraïnesos que, com va avançar ja el Kyiv Post, hi hauria una reorganització de les tropes russes. 

En aquest sentit, també s'hauria posat sobre la taula que els pròxims mesos seran decisius per al transcurs de la guerra. Així, doncs, l'exèrcit ucraïnès treballa amb la hipòtesi que la gran ofensiva russa es concentrarà en les regions orientals de Lugansk i Donetsk, davant la impossibilitat per part de Rússia de perpetrar nous atacs a la frontera de guerra amb Ucraïna. 

I bé és cert que aquesta hipòtesi està agafant cada vegada més embranzida, l'Institute for the Study of War (ISW) contempla altres idees. I és que segons l'institut, encara que al Kremlin estan molt confiats a poder ocupar tot el Donbass en poques setmanes, el preocupa que la filtració de la futura gran ofensiva no hagi provocat el pànic entre les forces ucraïneses, que lluny de posar-se a la defensiva continuen amb els plans de contraofensives limitades.

La comparació de la Segona Guerra Mundial amb la guerra a Ucraïna

Si una cosa no s'ha cansat de fer el Kremlin en els últims mesos, és comparar la Segona Guerra Mundial amb la guerra que està duent a terme a Ucraïna des de fa gairebé un any. El passat 2 de febrer es van commemorar els 80 anys de la batalla de Stalingrad, que va acabar amb la rendició d'Alemanya. Ara, són cada vegada més els dirigents russos que fan servir aquesta commemoració per justificar la guerra a Ucraïna. 

En aquest context, i aprofitant l'avinentesa i les celebracions de la setmana passada, la televisió de l'Estat rus ha dit ara que tota Europa lluitava amb Hitler contra Rússia. "Aleshores, fa 80 anys, va ser a Stalingrad on vam vèncer l'embat de l'Occident col·lectiu contra el nostre país... Tota Europa estava al costat de l'Alemanya feixista", exposava un presentador del canal, amb una imatge del president rus, Vladímir Putin, al fons. Un element de distorsió més per justificar la guerra i la invasió al país veí.  

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en un despatx del Kremlin, a Moscou / Efe