Hi ha moltes decisions que sorprenen de Rússia en la seva guerra a Ucraïna, errors de càlcul i passes en fals que són difícils d'explicar, fins i tot per als analistes més veterans. Però cap d'aquests fets sembla tan inversemblant com l'exposició de les tropes russes (a priori totalment innecessària) a la radiació de Txernòbil. Recentment, la planta nuclear que va desencadenar un dels pitjors accidents nuclears de la història ha estat abandonada pels soldats russos. En el transcurs de la invasió russa, tant les autoritats ucraïneses com els experts en matèria nuclear van alertar dels riscos que comportava el fet que l'exèrcit rus s'hagués endinsat al Bosc Vermell, l'àrea de 10 quilòmetres quadrats que envolta la central de Txernòbil, i un dels llocs més radioactius del món. Amb la retirada dels russos, els tècnics de radiació de la planta han pogut acompanyar a periodistes internacionals i mostrar com les tropes haurien acampat en aquesta zona prohibida, removent la terra, respirant i escampant partícules de radiació per allà on van passar.
Menjar radioactiu
En les primeres jornades de guerra, l'exèrcit rus va creure que el camí més fàcil per encerclar i capturar la capital d'Ucraïna era controlar la zona de Txernòbil. En el segon mes després de l'inici de la invasió, Moscou ha abandonat l'objectiu de fer caure Kíiv i ha reagrupat les tropes a l'est del país. Però segons algunes fonts del govern ucraïnès, uns 300 soldats haurien fugit de la zona cap a Bielorússia després de caure malalts per l'exposició a la radiació. Ara, un reportatge de la CNN mostra com les forces russes haurien escampat radiació per tot arreu, i fins i tot l'haurien ingerit en el menjar. En un moment del vídeo, un membre de les autoritats russes troba un paquet de menjar de l'exèrcit rus a les afores del Bosc Vermell. En comprovar els nivells de radiació, l'home assegura que el paquet presenta un grau de radioactivitat 50 vegades més alt del normal.
Les conseqüències
L'expert nuclear Carlos Bravo, ha explicat a Efe que les tropes que van prendre Txernòbil en els primers dies de la invasió russa han estat exposats a nivells de radiació molt alts perquè han remogut la terra per construir-hi trinxeres i defenses, deixant anar partícules radioactives, "sense la més mínima protecció". Encara que no s'han descrit els nivells de radiació als quals han estat exposats els soldats russos, l'expert creu que "han de ser alts" i és probable que comencin a presentar trastorns i símptomes d'exposició exterior i inhalació de partícules radioactives. La radiobiologia, que estudia els efectes de la radiació, té un axioma que apunta que "qualsevol dosi de radiació, per petita que sigui, pot produir un càncer", recorda Bravo.