La visita del president xinès, Xi Jinping, a Rússia s'ha acabat. Les incerteses abans de les trobades del mandatari amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, s'han mantingut. Primer una trobada informal, després una de formal. Ara, però, podria semblar que les converses, les visites i les trobades amb sis plats per barba haurien donat algun resultat. Després de la segona reunió entre els dos líders, celebrada aquest dimarts a Moscou, Putin ha destacat que el pla de pau presentat per la Xina podria servir de base per a l'arranjament del conflicte a Ucraïna. Putin i Xi han signat diversos documents al Kremlin i han afirmat que molts dels punts inclosos en el pla de pau xinès estan alineats amb la postura russa. Els dos països continuen apropant postures i sembla que l'aliança entre les dues potències s'hauria vist reforçada amb aquest viatge.
"Molts dels punts inclosos en el pla de pau de la Xina estan d'acord amb les postures russes i poden servir de base per a l'arranjament pacífic", ha afirmat Putin al costat del líder xinès, després de la signatura de diversos acords a la Sala de Malaquita del Kremlin. Putin ha matisat que aquest pla es podria aplicar "quan Occident i Kíiv estiguin preparats per a això. Encara que, ara com ara, no veiem aquesta voluntat per part seva". Putin també ha anat més enllà i ha afirmat que Rússia i la Xina "poden trobar una solució fins i tot als problemes més complicats".
És la Xina un mediador imparcial?
Aquesta és la pregunta que es fan molts, malgrat ser difícil de respondre. A ulls dels Estats Units, la Xina no pot ser una mediadora imparcial. Aquest dimarts, el portaveu del consell de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha dit que els Estats units no veuen la Xina com un ens capaç de ser mediador imparcial entre Moscou i Kíiv, en la guerra d'Ucraïna. Tot plegat perquè Putin hauria donat la benvinguda a les propostes de pau de la Xina a Ucraïna, Kirby va oferir la crítica més directa fins al moment de l'objectiu de la Xina de ser un intermediari en els esforços per posar punt final a la guerra. "No crec que es pugui considerar raonable a la Xina com a imparcial de cap manera", ha exposat.
D'aquesta manera, ha assenyalat que la Xina s'ha abstingut de criticar la invasió russa d'Ucraïna i ha continuat comprant petroli rus, fins i tot quan Occident acumula sancions contra la indústria energètica de Moscou per privar el Kremlin de diners per pagar la guerra. La Xina, segons ha afegit Kirby, també “continua repetint com a lloros la propaganda russa”.
Les condicions d'Ucraïna per a la pau
Ucraïna té les coses clares. Kíiv ha posat de manifest que qualsevol conversa estaria supeditada a la restauració completa del territori d'Ucraïna. Xi, que busca exercir el paper de pacificador mundial, va reiterar dimarts la posició de la Xina que recolza les converses de pau i va dir que Beijing sempre ha tingut una visió "objectiva" i "imparcial" del conflicte. Ha afegit que ell i Putin han “establert relacions properes i construït una comunicació estratègica”.
Les declaracions de Xi, que van repetir amb cura la posició anterior de Pequín sobre la guerra, haurien suggerit, però, que les converses no haurien proporcionat grans avenços en els esforços de pau. Tot i això, el viatge de Xi a Moscou, la primera visita d'estat des de la invasió, ha estat vist com un gran impuls per a Putin i brinda a Moscou l'oportunitat d'emfatitzar que no ha estat aïllat per la comunitat global.