Aquest dilluns el president dels Estats Units, Joe Biden, ha fet una viatge sorpresa a Kíiv per mostrar el seu suport a Ucraïna. Un viatge que no s'ha celebrat en una data escollida a l'atzar, sinó que en quatre dies, el 24 de febrer, farà un any que va començar la guerra. El viatge, en el que Biden s'ha reunit amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, no constava en les agendes oficials i ha agafat a tothom per sorpresa, però, tot i això, aquesta visita s'ha preparat en secret durant mesos per evitar imprevistos i poder ultimar un dispositiu de seguretat efectiu per protegir a Biden.
Així ho han explicat aquest dilluns alguns assessors de Biden, entre ells l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, qui ha format part de la petita comitiva que ha acompanyat al president. Sullivan ha explicat que Washington va enviar una notificació a Moscou sobre el viatge de Biden a Kíiv només "unes hores" abans que el seu avió sortís de la base aèria d'Andrews (Maryland), als afores de Washington, i també ha explicat que l'objectiu del missatge era evitar qualsevol accident que pogués escalar el conflicte.
En ser preguntat per la premsa, l'assessor ha rebutjat revelar el contingut del missatge enviat al Kremlin per la "naturalesa sensible" d'aquesta mena de comunicacions amb Rússia. La visita de Biden no s'ha donat a conèixer fins que estava en curs i s'ha mantingut en secret durant mesos per motius de seguretat. No obstant això, el viatge no ha estat en cap cas improvisat i ha estat "meticulosament planejat" durant mesos, ha revelat Jonathan Finer, el "número dos" de Sullivan en el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, l'òrgan encarregat de la política exterior estatunidenca.
Segons Finer, per motius de seguretat, en la planificació del viatge només han estat involucrats un petit grup d'assessors de la Casa Blanca, del Pentàgon i del Servei Secret, a més d'alguns membres dels serveis d'intel·ligència que tenia com a missió vetllar per la seguretat del president a Kíiv. Tots aquests assessors han dissenyat amb cura cadascuna de les etapes del viatge, inclòs com Biden arribaria a la capital ucraïnesa, i han traçat també altres plans alternatius per si sorgia algun tipus de problema quan el president estigués sobre el terreny.
La decisió final ha estat de Biden
Biden va ser qui el divendres va prendre la decisió final d'anar a Kíev en considerar que hi havia riscos, però que eren acceptables. El president va arribar a aquesta conclusió després d'una extensa reunió el divendres en el Despatx Oval de la Casa Blanca amb els seus assessors i amb membres del seu gabinet, alguns dels quals van participar per telèfon, ha explicat aquest dilluns Finer. Logísticament, el viatge ha estat especialment complicat perquè els presidents dels EUA no solen visitar zones de guerra i quan ho fan, com van fer en els últims anys a l'Iraq o l'Afganistan, acostuma a haver-hi tropes estatunidenques sobre el terreny per crear un dispositiu de seguretat sense haver de mobilitzar soldats des dels Estats Units.
No obstant això, els Estats Units no té tropes a Ucraïna i, per això, el viatge ha requerit molta més planificació, com ha explicat la directora de comunicacions de la Casa Blanca, Kate Bedingfield. "Aquesta visita, la d'un president dels EUA a una zona on hi ha una guerra, és històrica i no té precedents", ha afirmat. Malgrat els riscs, Biden ha decidit acudir a Ucraïna per a mostrar el seu compromís amb el país, just quan queden quatre dies perquè es compleixi l'aniversari de la invasió russa que va començar el 24 de febrer de 2022. Durant la seva visita, el president dels EUA s'ha reunit amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, i ha anunciat 500 milions de dòlars en ajuda addicional a Ucraïna.