Primera imatge del president destituït del Níger. En la imatge, publicada a Facebook, se'l veu somrient i en aparent bon estat de salut, en una reunió amb el president del TxadMahamat Idriss Déby. Aquest últim, hauria viatjat al Níger com a enviat diplomàtic per parlar amb el president elegit democràticament, Mohamed Bazoum, que es creu que està detingut a la residència presidencial, i els líders del cop d'estat. 

El cop d'estat al Níger podria desestabilitzar l'últim mur contra el gihadisme al Sahel
 

Déby ha compartit la publicació al Facebook aquest diumenge, dient que hauria viatjat al Níger que "està passant per una gran crisi política... per explorar tots els camins per trobar una sortida pacífica a la crisi que sacseja aquest país veí". 

També va publicar una fotografia, tal com assenyala el The Guardian, del líder colpista, el general Abdourahamane Tchiani, cap de la guàrdia presidencial del Níger, que també somriu i porta roba militar. 

Què fa Mohamed Bazoum després del cop d'estat?

Segons destaca el diari britànic, els soldats diuen que han destituït el president del càrrec, però continua una intensa lluita pel poder. Els països veïns i els socis internacionals s'han negat a reconèixer el nou lideratge i han exigit que Bazoum sigui restablert. Així, l'article constata que Bazoum no ha estat perjudicat i ha continuat parlant per telèfon amb governs estrangers. 

França, la UE i els EUA suspenen les ajudes al Níger 

El trasbals viscut al país ha deixat alguna porta oberta en altres qüestions, com per exemple, què podria passar amb aquesta desestabilització encara més important del Sahel, infestat, al mateix temps de gihadistes. De moment, França i la UE ja han suspès l'ajuda al Níger, i els EUA també s'hi ha sumat. 

El Níger, una antiga colònia francesa, és un aliat fonamental per als països occidentals que busquen mantenir la estabilitat a la regió, després de diversos cops d'estat a Mali o Burkina Faso. A més, el Níger també és un aliat de la Unió Europea per afrontar migracions irregulars provinents de l'Àfrica subsahariana, tal com constata el mateix diari, perquè és un país de trànsit. En aquest sentit, el mateix article ressalta que és un aliat d'Occident pel qual passen les principals rutes migratòries i que està marcat per la pobresa i la violència terrorista. 

Així, França ha ajudat el país traspassant una part de les seves tropes, i els Estats Units diuen que han gastat prop de 500 milions de dòlars des del 2012 per ajudar a millorar la seguretat, constata la mateixa publicació. Alemanya també va anunciar que participaria en una missió militar europea de tres anys. Níger fa front a una amenaça terrorista a l'oest, per la branca d'Al-Qaeda a Mali, el de suport a l'Islam i els Musulmans i Estat Islàmic al Gran Sàhara. A més, la regió també pateix atacs per part de Boko Haram i Estat Islàmic a l'Àfrica Occidental. Un fet que fa pensar que aquesta inestabilitat del país podria traslladar-se a la regió i ser un problema per a la barrera que hi havia fins ara contra el gihadisme. 

 

Imatge principal: protestes després del cop d'estat al Níger / Efe