Després de mesos de protestes i violència, el president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, anunciarà la seva dimissió dimecres que ve, 13 de juliol, segons ha informat el president del Parlament singalès, Mahinda Yapa Abeywardena. La notícia arriba després que milers de manifestants hagin ocupat aquest dissabte la seva residència oficial i l'hagin forçat a fugir, en una acció que ha culminat mesos de protestes multitudinàries per la profunda crisi econòmica que travessa el país. "Perquè vol lliurar el lideratge del país pacíficament, m'ha demanat que informés la nació que entregarà la seva dimissió el dimecres (13 de juliol)", ha comunicat Abeywardena en un missatge televisat.
Cau el govern de Sri Lanka
El portaveu del Parlament ha mantingut una conversa amb Rajapaksa per informar-lo del resultat d'una reunió extraordinària celebrada aquest dissabte entre els líders de tots els partits polítics del país, en la qual s'ha acordat per unanimitat exigir la seva dimissió juntament amb la del primer ministre, Ranil Wickremesinghe. El primer ministre ja ha anunciat la seva dimissió en la jornada d'avui "per a assegurar la continuïtat del Govern, incloent-hi la seguretat de tots els ciutadans", i ha recomanat la formació d'un govern d'unitat nacional amb representació de tots els partits, després que els manifestants hagin incendiat la seva residència privada.
Protestes multitudinàries per la crisi
Les mobilitzacions massives s'emmarquen en un context de protestes continuades des de fa mesos, a causa de l'impacte sobre la societat singalesa d'una de les pitjors crisis econòmiques a les quals ha hagut d'enfrontar-se el país d'ençà que van esdevenir independents el 1948, derivada principalment del minvament de divises de reserves internacionals i d'un gran endeutament. La tensió i el descontentament va augmentar a l'illa cap a finals de març, quan les autoritats van imposar talls elèctrics de més de 13 hores, fet que va portar a la població a sortir als carrers per a demanar la dimissió de l'Executiu de Sri Lanka. D'altra banda, la població també està patint des de fa mesos desabastiment de béns essencials, com medicines, gasolina i menjar. Des de llavors, centenars de manifestants es van instal·lar als voltants de la Secretaria Presidencial de Colombo i les protestes pacífiques al voltant de la nació illenca es van tornar habituals, mentre que les autoritats tracten d'arribar a un acord de rescat amb el Fons Monetari Internacional (FMI).