El Congrés dels Estats Units ha aprovat, poc abans que expiressin els fons governamentals, un projecte pressupostari d'1,3 bilions de dòlars per a l'any fiscal 2018 que inclou una partida per iniciar la construcció del mur amb Mèxic.
Quan Washington es preparava per viure una intensa jornada legislativa amb l'amenaça d'un nou tancament parcial administratiu a la vista, el Senat va donar el vistiplau de matinada als comptes amb 65 vots a favor i 32 en contra, evitant així esgotar amb dramatisme els seus terminis.
Amb el vot favorable del Senat el projecte va quedar llest per a la ratificació del president, Donald Trump, ja que la Cambra Baixa també ho havia aprovat aquest dijous amb 256 vots favorables i 167 contraris. Trump ha de ratificar-lo abans de la pròxima mitjanit per evitar el tercer tancament administratiu en poques setmanes.
Els comptes d'1,3 bilions, pactats entre la cúpula republicana i la demòcrata, estableixen fons per al Govern fins a finals de setembre, quan conclou l'any fiscal 2018, encara que formen part d'un acord pressupostari de dos anys entre les dos partits.
Dels 1,3 bilions de dòlars, 700.000 milions van destinats al Pentàgon i 591.000 milions a la resta del Govern.
1.600 milions per al mur
El pressupost aprovat avui en el Congrés amb el suport dels líders demòcrates inclou una partida de 1.600 milions de dòlars per iniciar la construcció del mur a la frontera sud amb Mèxic, una de les obsessions de Trump. Aquesta xifra, no obstant això, queda lluny dels 25.000 milions que el president havia demanat al Legislatiu.
A més, el projecte estableix restriccions per a la seva despesa com la quantitat de quilòmetres de mur que poden construir-se o on pot ubicar-se, determinant, per exemple, que dels 1.600 milions de dòlars, 251 milions s'han de fer servir en renovar el doble reixat que ja existeix entre San Diego (Califòrnia) i Tijuana (Mèxic).
Més enllà del mur, l'acord aprovat avui no fa cap menció als joves sense papers coneguts com a "dreamers" o "somiadors", amenaçats de deportació per les polítiques migratòries de Trump, malgrat que els demòcrates havien condicionat el seu suport als comptes a una regularització.
Els legisladors demòcrates d'origen llatí, agrupats en el Caucus Hispà, van rebutjar els pressupostos aprovats perquè "no reflecteixen els valors i principis" dels Estats Units perquè abandonen als "somiadors" i, a més, atorguen fons a les policies migratòries encarregades de les deportacions d'immigrants.
Malgrat les seves concessions a la partida per al mur i en la defensa dels "somiadors", els demòcrates presumeixen d'haver aconseguit un augment de 63.000 dòlars respecte al pressupost anterior en programes socials com el combat als opiacis o els préstecs estudiantils.
Trump va qualificar aquestes partides com a "regals" als demòcrates a canvi que accedissin a recolzar l'augment de 80.000 milions de dòlars per al Pentàgon, el més gran dels últims 15 anys, que situen el seu pressupost en uns 700.000 milions de dòlars.
El Pentàgon, a més, disposarà de fons extraordinaris per reforçar els seus sistemes informàtics.
Aquest pressupost posa fi a diversos mesos d'estira-i-arronsa entre els dos principals partits que van incloure dos tancaments parcials administratius per falta de fons.
Els demòcrates van forçar el primer tancament administratiu el 20 de gener, coincidint amb el primer aniversari de Trump en la Casa Blanca, per exigir en l'acord la regularització dels "dreamers", una cosa que finalment no han aconseguit.
Aquest tancament va durar 69 hores i, encara que tallo, va ser substancialment més llarg que el provocat el setembre pel senador Rand Paul, un ultraconservador oposat a l'augment de despesa que va utilitzar una maniobra dilatòria per posar en perill el seu propi partit.