París ha inaugurat aquest dissabte la nova Place de Catalogne, que s'ha convertit en el primer bosc urbà de la capital francesa. En el passat, aquest espai constava d'una rotonda, envoltada de reconeguts edificis concebuts en la seva majoria per l'arquitecte català Ricard Bofill, però l'abril de 2022 es va engegar el procés per transformar l'entorn. Un canvi que s'ha culminat aquest mes de juny amb la creació d'un nou espai on predomina verd. D'aquesta manera, la Place de Catalogne és ara un gran pulmó dins de París, que compta amb prop de 470 arbres, a més d'arbustos i plantes. Però, per què aquest espai de París porta el nom de Catalunya?

La història darrere del nom de 'place de Catalogne' (en català, 'plaça de Catalunya') està, evidentment, vinculada a la figura de Ricard Bofill, encarregat de dissenyar els edificis residencials que envolten l'espai, coneguts com 'Les Echelles du Baroque'. El 1985, quan Bofill estava a punt d'acabar la seva obra, l'ajuntament parisenc va acordar nomenar d'aquesta manera la plaça que envoltaven amb l'objectiu de fer un petit homenatge a Catalunya, segons informa el portal Catalan News. Així, aquest indret del 14è districte de la capital francesa, amb dels majestuosos edificis de Bofill  d'estil neoclàssic, busca fer un reconeixement a Catalunya.

Transformació Place de Catalogne / Christophe Najdovski
Transformació Place de Catalogne / Christophe Najdovski

Inauguració de la nova 'place de Catalogne'

"Avui Catalunya està encara més ben projectada a París", ha reivindicat la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, present a l'acte d'inauguració de la plaça, juntament amb altres representants polítics, com és el cas de l'alcaldessa de l’Ajuntament del Districte 14è, Carine Petit, la delegada del Govern de Catalunya a França, Eva Doya Le Besnerais, l'ambaixador delegat permanent d'Espanya a la Unesco, Miquel Iceta, entre altres. Serret ha destacat que "París ha estat terra d’acollida i compta amb una àmplia comunitat catalana, que ara disposa d'un nou punt de trobada", amb la construcció d'aquest bosc urbà, que forma part del 'Plan Climat'.

L'acte d'aquest dissabte ha comptat amb una emocionant exhibició castellera de les colles dels Geperuts de París i els Moixiganguers d'Igualada, que han carregat diversos pilars i castells. També s'ha fet una degustació de gastronomia catalana a càrrec de Prodeca, a més de diversos tallers i de música en directe.

Des de l'ambaixada espanyola han celebrat la inauguració del bosc urbà de la Place de Catalogne i han destacat a través de les xarxes socials que "entre edificis de Ricard Bofill, el públic ha pogut gaudir d'una degustació de productes i castells de vertigen". Per la seva part, Christophe Najdovski, adjunt de la Maire de París, ha subratllat la gran transformació de l'entorn que ha passat de ser "una rotonda de cotxes a un bosc urbà". "La plaça ja és accessible als vianants", ha afegit Najdovski, també present en l'acte d'aquest dissabte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!