El magnat Elon Musk ha llançat dures acusacions contra el primer ministre britànic, Keir Starmer, arran d'un escàndol de pederàstia que va commocionar el Regne Unit fa més de deu anys. Musk, conegut per la seva influència a les xarxes socials i propietari de Twitter, ha acusat Starmer de ser còmplice d’un dels majors crims en massa de la història del país, en referència als abusos sexuals comesos per grups organitzats d'homes, la majoria pakistanesos, entre 2010 i 2014. Els abusos van afectar més de 1.400 nenes, moltes d'elles sota la custòdia dels serveis socials del país i que es van produir en diverses localitats com Rotherham, Rochdale i Bristol.

L'atac de Musk s'ha d'entendre com un dard de la futura administració dels Estats Units contra el cap del govern d'un dels aliats naturals dels americans, deixant ara Starmer a la corda fluixa. S'esperen també noves investigacions per aclarir aquest escàndol sexual si bé el partit laboralista, el de Starmer, de moment, no ho veu necessari. Les acusacions de Musk recullen una sensació creixent al Regne Unit després de noves informacions sobre aquest cas.

Musk acusa Starmer de tapar els delictes

L'informe oficial fet públic l'any 2022 sobre els abusos va assenyalar la lentitud de les autoritats a l’hora d'actuar. Ara, arran de noves investigacions sobre aquest cas i com les autoritats van intentar amagar-ho, i tractar-ho com temes aïllats i no com xarxes organitzades de violacions, Musk ha criticat durament Starmer, que en aquell moment era fiscal cap del Servei de Fiscalia de la Corona (equivalent a la Fiscalia General, aquí a l'Estat espanyol), acusant-lo de no haver fet prou per investigar els casos. Tot i que Starmer va ser responsable d'iniciar els processos judicials contra alguns dels acusats i va ordenar una revisió per assegurar que es condemnessin més delinqüents, Musk insisteix que va ser còmplice del “major crim en massa” del Regne Unit.

Musk, que no només és el propietari de Twitter, també és una de les mans dretes de Trump, el president electe dels Estats Units, va també demanar la dimissió de Starmer, afirmant que el seu comportament durant la seva etapa com a fiscal va ser desastrós i va contribuir a amagar els crims. Musk va compartir aquests missatges a la seva xarxa social, X (abans Twitter), on té més de 200 milions de seguidors. La reacció al Regne Unit ha estat força dividida. Per una banda, membres del govern de Starmer han preferit no entrar en polèmiques amb Musk, conscients del seu poder a escala mundial i de la influència que pot tenir en l’administració de Donald Trump als Estats Units. D'altra banda, figures de l'oposició com Kemi Badenoch, nova líder del Partit Conservador, han donat suport a Musk i han demanat una nova investigació independent sobre els abusos, tot i que en el passat els governs conservadors, corrent del qual ella en forma part, es van mostrar poc disposats a investigar-ho a fons. Els comentaris de Musk també han provocat una reacció del populista Nigel Farage, que ha fet costat a públicament les acusacions de Trump contra el primer ministre.

Omertà política a dreta i esquerra

Segons aquestes investigacions, que no són noves, si bé ara se n'han conegut més detalls, arran d'informacions periodístiques que enfoquen també el problema en una omertà polític per encobrir els agressors sexuals d'aquestes més de 1.000 nenes per evitar un escàndol polític, ha obert de nou la caixa dels trons en un país que fa anys que viu en una inestabilitat provocada per la pugna interna entre laboralistes i conservadors i l'entrada en força de partits més radicals en el debat sobre el control de la immigració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!