El primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, ha rebut aquest dimarts el premi Nobel de la Pau pels seus esforços per la concòrdia i la cooperació internacional, així com la seva iniciativa per a resoldre el conflicte del seu país amb la veïna Eritrea.
Des que va accedir al poder l'any 2018, Ahmed, va rependre les converses de pau amb Eritrea, negociant un acord i acceptant les fronteres fixades per una comissió internacional l'any 2002, a més d'exercir un paper "clau" en altres processos a la regió, segons ha informat el Comitè Nobel.
Durant la cerimònia d'entrega del guardó, el primer ministre etíop ha assegurat que la unitat nacional contra els extremismes per a assentar la democràcia al seu país i ha sentenciat que l'acord de pau amb Eritrea està "blindat". Abiy també ha declarat que Etiòpia ha de crear una cultura inclusiva i de consens, basada en els ideals del Medemer, paraula "amàrica" -la principal llengua del país- que al·ludeix a la convivència i a la unitat basades en l'amor i el perdó.
"Voldria cridar a tots els meus companys etíops a unir les seves mans i a ajudar a construir un país que ofereixi justícia, drets i oportunitats iguals per a tots els seus ciutadans", ha dit durant el seu discurs el primer ministre, que ha parlat de neutralitzar als "evangelistes de l'odi" que "causen estralls" a través de les xarxes socials.
El mandatari etíop ha elogiat les "històriques" inversions en pau durant els prop de dos anys que porta de mandat per aconseguir l'alliberament de "tots" els presoners polítics, el tancament de centres de tortura, la llibertat de premsa i haver establert les bases per a una "genuïna democràcia multipartidista", que en uns mesos hauria de plasmar-se en eleccions.
Missatge a Eritrea
Bona part del seu discurs ha estat centrada en l'acord de pau amb Eritrea, que ha tancat un conflicte de dècades, i ha inclòs diverses picades d'ullet al president del veí país, Isaias Afwerki, anomenant-lo "soci" i "camarada de la pau" la "voluntat de la qual, confiança i compromís" van ser vitals per a acabar amb un "punt mort" de dues dècades després de la guerra.
Abiy, que ha acceptat el premi en nom dels etíops, eritreus i d'Afwerki, ha assegurat que posar fi al conflicte va ser una de les seves prioritats des que es va convertir en primer ministre. "Creia que la pau entre Etiòpia i Eritrea estava a l'abast, estava convençut que el mur imaginari que separava als nostres països des de feia massa temps havia de ser derrocat i, en el seu lloc, calia erigir un pont d'amistat, col·laboració i bona voluntat", ha afirmat.
El Konserthus d'Estocolm, a Suècia, acollirà aquesta mateixa tarda la cerimònia per a la resta dels premis Nobel.