Crisi oberta al govern francès. El ministre de Salut, Aurélien Rousseau, ha presentat la seva dimissió aquest dimecres al matí, després que s'hagi aprovat la polèmica llei d'immigració, votada juntament amb l'ultradretà Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen. Rousseau, del Partit Socialista francès, ja va avisar abans de la votació que no tenia "cap dubte" sobre què fer: "Si es vota el text, me'n vaig", va afirmar dimarts a Le Monde, alhora apuntant que no dona "lliçons d'esquerres ni de moral a ningú", però que no li és "possible explicar aquest text". 

Aquest dimecres, Rousseau ja ha estat "absent del Consell de Ministres", segons ha afirmat el portaveu del govern francès, Olivier Véran. Aquest ha apuntat que la fins ara viceconsellera d'Ordenació Territorial i Professions Sanitàries, Angès Firmin Le Bodo, serà la ministra de Salut interina. A més de Rousseau, altres quatre ministres ja van posar ahir sobre la taula què fer en cas d'aprovar-se la llei: Sylvie Retailleau (Educació superior), Patrice Vergriete (Habitatge), Roland Lescure (Indústria) i Clément Beaune (Transports). Així i tot, Véran assegura que "no hi ha cap moviment de revolta ministerial".

El portaveu del govern francès ha afirmat que l'Executiu ja era conscient que intentar aprovar una llei d'immigració amb l'actual composició parlamentària "era una tasca perillosa". Atès que el bloc macronista va perdre la majoria absoluta en l'Assemblea Nacional en les legislatives de l'any passat, "feia falta un compromís", que segons Véran no podia ser amb l'esquerra perquè va rebutjar debatre el projecte de llei en la cambra baixa. Per això, va justificar que el Govern es va veure forçat a buscar un compromís amb la dreta tradicional dels Republicains (LR), que controla la majoritària al Senat, ja que l'esquerra "vol acollir a tothom" i la ultradreta pregona la "immigració zero".

Véran admet que en la versió final de la llei d'immigració "hi ha mesures que no ens agraden, però no ens deshonren", ja que van ser exigides pel LR per a donar el seu suport. En canvi, recalca que el text inclou "mesures de justícia", com la regularització d'indocumentats que treballin en sectors econòmics que no troben mà d'obra o que els menors no podran ser portats a centres d'internament d'estrangers irregulars. Per la seva part, la primera ministra, Élisabeth Borne, ha reconegut avui en la ràdio pública France Inter que algunes de les mesures incloses en la nova llei d'immigració aprovada poden ser contràries a la Constitució i el Govern demanarà examinar-les al Consell Constitucional.

Un enduriment de les lleis d'immigració

L'Assemblea Nacional francesa va aprovar aquest dimarts una discutida i més restrictiva llei d'immigració, que va tenir els vots de la ultradreta, en una votació marcada per les amenaces de dimissió en el mateix partit de Macron. El text ha estat aprovat per 268 vots a favor (Reinassence de Macron, els conservadors de LR i la ultradreta del RN) i 186 en contra, bàsicament de la coalició esquerrana Nupes. El text acordat limita a 10.000 treballadors anuals, però no bloqueja, l'objectiu del Govern de regularitzar als immigrants indocumentats que s'exerceixin en sectors que no troben mà d'obra, com la construcció o l'hostaleria. A més, estén a cinc anys des dels actuals sis mesos, el període d'espera al fet que els immigrants legals extracomunitaris poden sol·licitar ajudes per a l'habitatge o de caràcter familiar. També se suprimeix el dret automàtic al treball per als sol·licitants d'asil (actualment hi ha un període d'espera de sis mesos). Un altre element és que s'endureixen les condicions d'accés al treball per als estudiants estrangers. Addicionalment, s'estableix l'objectiu de crear quotes d'immigrants anuals, es crea el delicte de residència il·legal en sòl francès, penat inicialment amb fortes multes, i es preveu la retirada de la nacionalitat als binacionals que cometin uns certs delictes. En canvi, es prohibeix l'ingrés de menors d'edat en centres de detenció administrativa per a immigrants indocumentats i s'augmenten les penes per als traficants d'immigrants.