Unes proteccions de fusta a l’exterior d’alguns comerços i unes tanques complementàries al parc que hi ha davant la Casa Blanca avancen un dispositiu de seguretat que serà especial. L’helicòpter que sobrevola Washington D.C. no serveix com a indicador, perquè sona quasi cada dia. Però les amenaces de Trump de no acceptar el resultat electoral tensen encara més la divisió d’uns Estats Units que arriben a les eleccions amb les enquestes pràcticament empatades als estats clau i en general. El país escull entre tenir a la primera dona presidenta, Kamala Harris, o al primer president convicte, Donald Trump, de la història del país

L’expresident i candidat republicà, a qui li encanta el protagonisme, el tindrà tant si guanya com si perd. Si guanya, per l’anunciada venjança contra els que segons ell van fer trampes a les eleccions de 2020 (els demòcrates), als qui diu que portarà a la presó, per l’encara més agressiva política migratòria a la frontera i per les imprevisibles polítiques internacionals i nacionals que pot duu a terme. 

I, si perd, perquè ja fa dies que remou el fantasma del frau electoral posant en sospita el vot anticipat i mobilitzant els voluntaris per vigilar les urnes. “Harris només pot guanyar amb trampes”, va dir al seu darrer míting, tot adobant el terreny per a una nova conspiració contra el segur i transparent sistema electoral nord-americà. 

El president del Congrès, Mike Johnson, va assegurar tenir un “petit secret” que tot apunta que podria ser una estratègia del legislatiu per garantir que Trump estigui a la Casa Blanca. 

De rerefons, la por a una possible condemna de presó en alguns dels quatre processos judicials que té oberts protegit per una immunitat provisional que li va atorgar el Suprem i que tindria més eines per aturar des de la Casa Blanca. D'un dels crims, el d'haver pagat amb factures falses a una actriu porno per no donar informació, ja ha sortit convicte, però la immunitat per ara el protegeix. 

La campanya electoral ha estat marcada per l’agressivitat verbal i la desinformació de Trump, que ha posat el punt de mira sobre els periodistes o sobre la republicana a la campanya de Harris Liz Cheney, als qui ha relacionat de manera perillosa amb possibles atacs d’arma de foc sobre ells. 

El màrtir de Butler

Fins al moment, en qualsevol cas, l’únic que ha rebut un tret en campanya ha sigut ell, a Butler, en una imatge amb l’orella sagnant i cridant “lluita” diverses vegades que el va elevar com a màrtir i heroi fins que la irrupció de Harris després de la retirada de Biden va acaparar major atenció. El missatge i to de la demòcrata ha fet recuperar l’esperança i ha connectat amb les minories, que han de ser claus per decidir la victòria. 

Per això, el moment més important de les darreres setmanes d’eleccions ni tan sols ha tingut com a protagonista Donald Trump. Malgrat porta tota la campanya acusant de criminals a la majoria d’immigrants que creuen la frontera, un comentari del còmic que li feia de teloner, Tony Hinchcliffe, dient que Puerto Rico era “una illa d’escombraries” va revolucionar la carrera a la presidència

La comunitat llatina tindrà les claus a ‘swing states’ com Arizona o Pensilvània, als qui no va agradar gens aquest comentari. Mentre els homes llatins estaven sumant-se cada cop més a Trump pel desgast patit per la inflació i pels valors conservadors del republicà, un canvi de tendència en aquesta comunitat podria decantar la balança cap a Harris, que ja té guanyades les dones d’aquesta mateixa comunitat i també als negres. 

Les darreres enquestes donen lleuger avantatge a Harris a Michigan i Wisconsin i una mica superior per Trump a Arizona i Carolina del Nord. Georgia i Pensilvània estarien tècnicament empatades i tots els ulls miren cap a la segona com a regió que dicti qui ocuparà la Casa Blanca. 

Durant la disputada recta final de la campanya, ha reaparegut també el fantasma de la ingerència russa, després que un tuitaira assegurés que havia cobrat de Rússia per publicar un vídeo fals. 

La desinformació de Trump, amb missatges falsos sobre els fons de l’agència d’emergències o sobre immigrants haitians que mengen mascotes, entre moltes altres, ha embrutat una campanya. Ha rebut el suport indispensable d’Elon Musk, capaç de tenir molta més visibilitat ell sol que la brigada de celebritats que han donat suport a Harris, com Beyoncé, Bad Bunny o Cardi B.