Representants de Moscou i Kíev es van reunir per primera vegada a Qatar per debatre la devolució de menors separats de les seves famílies per la guerra a Ucraïna, va declarar aquest dijous la comissionada per als Drets de l'Infant a Rússia, María Lvova-Belova, buscada per la Cort Penal Internacional (CPI). "Amb la mediació de Qatar avui es van celebrar les primeres negociacions presencials amb la part ucraïnesa, on es va debatre l'ajuda a les famílies que es volen reunir", ha indicat la política russa al seu canal de Telegram.
Sobre Lvova-Belova i el president rus, Vladímir Putin, pengen ordres d'arrest dictades per la CPI, que els va acusar de deportació il·legal de nens i el seu trasllat des de les zones ocupades a Ucraïna a territori de Rússia, fet que suposa un crim de guerra. "És un dia significatiu. Vaig arribar a Doha per invitació de Qatar, des de l'octubre vam treballar en la reunificació familiar", ha afegit a comissionada, en agrair a l'estat qatarià els seus esforços.
Nens a Rússia i Ucraïna esperen trobar-se amb els familiars
Segons la política, s'ha debatut la situació de 29 nens residents a Rússia i 11 a Ucraïna que esperen reunir-se amb els familiars. "Com veiem, no es parla de milers de nens 'deportats', aquestes xifres no són més que un mite. I és important que Qatar sigui testimoni d'això", ha indicat.
Des de Moscou, la portaveu d'Exteriors, Maria Zakhàrova, ha aprofitat l'ocasió per acusar Kíiv i Occident, d'utilitzar amb finalitats polítiques el destí dels nens ucraïnesos. "Tot això és fals, són maquinacions i intrigues polítiques, un muntatge més (...) Després de totes aquestes pseudoiniciatives, dirigides en realitat a aconseguir els seus propis interessos egoistes, es perden els problemes reals dels nens. A ningú a Occident ni Ucraïna li interessa la destinació real d'aquests nens”, ha denunciat.
Sense esperança de recuperar els fills
Ha contraposat aquesta situació als casos de separació familiar promoguts per les autoritats europees respecte a famílies ucraïneses, que ha xifrat en 255. "Els ciutadans ucraïnesos que van perdre l'esperança de recuperar els seus fills, literalment perduts a la UE, sol·liciten ajuda a les institucions diplomàtiques russes, ja que les ambaixades d'Ucraïna els neguen suport", ha indicat.
A més, ha assenyalat que a Alemanya van ser trobats 161 nens ucraïnesos que, segons Ucraïna, havien estat deportats a Rússia. "Això ha de servir com un senyal d'alarma per a tots els països que es van solidaritzar amb la pseudodecisió de la CPI", ha destacat.