"És un bon dia per a la seguretat mundial”. Amb aquestes paraules, el gener del 2016, el llavors president dels Estats Units, Barack Obama, va celebrar que l'acord que es va arribar amb Iran perquè desenvolupés l'energia nuclear amb finalitats civils. Ara bé, aquest va ser dinamitat pel seu successor a la Casa Blanca, Donald Trump, el 2018. Ara bé, la nova administració liderada per Joe Biden s'ha tornat a posar en contacte amb el país persa per recuperar aquest acord nuclear.
No obstant això, els contactes no s'han mantingut de manera directa perquè Iran s'ha negat a seure en la mateixa taula que els Estats Units. Per això, l'emissari nord-americà per a l'Iran, Robert Malley, s'ha allotjat en un cèntric hotel de Viena prop d'un altre en el qual s'han reunit les delegacions de l'Iran, la Xina, Rússia, Alemanya, França i el Regne Unit, els altres països que van signar l'acord fa sis anys. En aquest context, els contactes entre les dues delegacions s'han mantingut mitjançant intermediaris que s'han desplaçat d'un hotel a un altre.
La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha valorat que el diàleg amb Iran serà "llarg" alhora que tindrà "parts difícils", en una roda de premsa que ha realitzat a Washington després de la reunió, que ha estat presidida per un representant de la UE. "Avui és el primer dia de les converses, estan tenint lloc a través dels nostres socis europeus i sabem que hi haurà parts difícils. Esperem que serà un procés llarg. I, com saben, seguim creient que la via diplomàtica és el millor camí cap endavant i que hi haurà beneficis per a totes les parts", ha dit Psaki, segons unes declaracions que recull EFE.
Es mantenen les sancions
La portaveu de la Casa Blanca, que de moment ha rebutjat oferir detalls concrets sobre les converses, ha assenyalat que per ara no s'aixecaran les sancions a Iran, que Washington va imposar a Teheran perquè considera que va incomplir l'acord segellat. Amb això, ha indicat Psaki, es vol garantir que es continua amb les negociacions.
Entre les principals dificultats es troben que Biden demana que la república islàmica doni el primer pas i acabi amb els incompliments de l'acord, mentre que el país persa valora que la Casa Blanca ha de ser la primera a fer un pas perquè va ser qui va abandonar el pacte.
Un cop ha finalitzat la trobada, el coordinador europeu, Enrique Mora, ha valorat que ha estat "constructiva" en el seu compte de Twitter. "Hi ha unitat i ambició per a un procés diplomàtic conjunt amb dos grups d’experts en implementació nuclear i aixecament de sancions", ha apuntat alhora que ha remarcat que com a coordinador intensificarà "els contactes separats aquí a Viena amb totes les parts pertinents, inclosos els Estats Units".