El funeral de la reina Elisabet II està congregant a líders mundials de tota mena. Si bé des del Regne Unit i la mateixa casa reial britànica s'ha demanat estrictament que es deixessin de banda postulats polítics, però la política en si mateixa s'ha esmunyit a la pròpia llista de convidats. Un dels convidats més polèmics al funeral havia estat el príncep hereu d'Aràbia Saudita, i governant de facto del país, Mohammed bin Salman. La seva presència va desfermar crítiques i protestes per part d'activistes i associacions en defensa dels drets humans, no només per la violació sistemàtica que l'Estat saudita fa d'aquest entre la seva població, sinó per la seva suposada connexió amb l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, els quals hauria estat aprovat personalment pel monarca, segons la intel·ligència americana. Envoltat de crítiques, finalment s'ha anunciat que no seria present en la cerimònia com estava previst.
🔴 Funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE
Després de l'assassinat de Khashoggi, del qual bin Salman ha negat tota connexió, la diplomàcia occidental va escenificar un refredament de les relacions amb el príncep hereu. Si bé els tractes amb Aràbia Saudita continuaven, el tracte obert amb el seu monarca no. El funeral era un escenari perfecte per mostrar l'apropament progressiu de bin Salman que finalment ha quedat en res. Segons publica The Guardian, haurien estat els saudites el que haurien decidit canviar el seu representant en el funeral, que finalment serà el príncep Turki bin Mohammed al Saud, ministre d'Estat. Per la seva banda, el Govern britànic s'ha rentat les mans afirmant que ells conviden els caps d'estat dels seus aliats a assistir-hi, però depèn d'aquelles nacions decidir qui l'envien.
Més de 2.000 persones
Més de 2.000 persones, entre aristòcrates, monarques i mandataris, conformen la llista de convidats. El funeral de la reina Elisabet II ha estat una gran operació diplomàtica. Segons Efe, funcionaris d'Exteriors van escriure a mà prop de 1.000 invitacions a líders i representants de pràcticament tots els països del món, en una operació diplomàtica a gran escala. Només han quedat fora de la llista sis països: Síria i Veneçuela, amb què Londres no manté vincles diplomàtics; Rússia i Bielorússia, per la seva implicació en la invasió d'Ucraïna, així com l'Afganistan i Birmània, davant de la complexa situació política que travessen.
De la resta de països s'han enviat delegacions de representants per l'ocasió. Pocs líders mundials han delegat aquesta tasca en altres representants, com per exemple, el president xinès, Xi Jinping no hi assisteix, sinó que hi va el vicepresident, Wang Qishan. En canvi, la majoria dels líders mundials n'hi han desplaçat personalment com el president dels Estats Units, Joe Biden, l'emperador del Japó, Naruhito o la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. A més, també hi són els líders dels països que conformen la Commonwealth, com Justin Trudeau, president del Canadà, o Jacinda Ardern, presidenta de Nova Zelanda.