Una unió formada pels mitjans de comunicació més importants del Canadà ha demandat a l’empresa OpenAI, la creadora del bot conversacional d'intel·ligència artificial ChatGPT, per presumptament utilitzar el seu contingut sense cap permís. És la primera acusació d’aquesta mena al país, la qual ha sigut presentada al Tribunal Superior de Justícia d'Ontario aquest divendres. El grup de mitjans canadencs, que inclou Torstar, Postmedia, The Globe and Mail, The Canadian Press i CBC/Radio-Canada, declara danys de milers de milions de dòlars. En compensació, demanen 20.000 milions de dòlars canadencs.

"OpenAI incompleix regularment els drets d'autor i les condicions d'ús en línia en eliminar grans extensions de contingut dels mitjans canadencs per ajudar a desenvolupar els seus productes, com ara ChatGPT", han dit els diferents mitjans en un comunicat conjunt. Així mateix, han recordat que les al·legacions de l’empresa demandada sobre l’interès públic de les propietats intel·lectuals “són incorrectes”. “El periodisme és d'interès públic. OpenAI usa el periodisme d'altres empreses pel seu propi benefici comercial. És il·legal”.

L’any 2023, el The New York Times va presentar una demanda contra la mateixa companyia i també contra Microsoft, al·legant també la infracció dels drets d'autor. En aquesta ocasió, la resposta d’OpenAI a la denúncia ha sigut que “encara no hem tingut l’oportunitat de revisar l’acusació”, ha declarat un portaveu de l’empresa. De totes maneres OpenAI ha assegurat que "els nostres models estan formats per dades disponibles públicament, basats en un ús just i en els principis internacionals dels drets d'autor”.

Les demandes contra OpenAI

Fa deu dies, l'agència de notícies ANI, un dels proveïdors de contingut informatiu més grans de l'Índia, va interposar una demanda en un tribunal de Nova Delhi contra OpenAI per l'ús indegut del seu contingut. L’agència de notícies va assegurar que el seu contingut és “explotat amb finalitats comercials” per l’empresa nord-americana. D'acord amb la demanda, ChatGPT utilitza el contingut d'ANI per entrenar el model de llenguatge d'OpenAI, que permet al xatbot proporcionar respostes a les consultes dels seus usuaris.

Des que es va popularitzar ChatGPT, a finals del 2022, diversos escriptors i artistes han denunciat la companyia per no respectar els seus drets d'autor. El febrer del 2024, l'actriu Sarah Silverman i un grup d'autors van veure desestimada una querella per infracció dels drets d'autor que van presentar contra OpenAI. El tribunal va considerar que no s’havia demostrat cap similitud entre la producció feta per ChatGPT i els llibres escrits pels denunciants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!