Rússia podria quedar-se sense drons? La guerra que el Kremlin està duent a terme podria veure's afectada. Les limitacions de les autoritats xineses imposades a l'exportació de drons i els seus components a principis de setembre afecta els subministraments d'aquests a Rússia, que els necessita en grans quantitats per a la guerra, segons ha revelat aquest dilluns el diari rus Kommersant, i recull Efe. El Ministeri de Comerç de la Xina va anunciar el 31 de juliol passat la imposició de controls d'exportació als drons que es poden utilitzar amb fins militars.

Segons Kommersant, després de l'anunci de les limitacions, que van entrar en vigor aquest 1 de setembre, els fabricants russos van aconseguir acumular "reserves considerables de components i esperen que els subministradors xinesos puguin obtenir llicències d'exportació a Rússia", un procés que podria demorar fins i tot un any.

Les vies paral·leles no són possibles

La possibilitat d'establir una via d'importacions paral·leles també s'ha vist dificultat per la decisió del Kazakhstan, veïna a Rússia i la Xina, d'establir procediments d'importació més rigorosos davant la pressió d'Occident, que exigeix a Astanà no violar les sancions imposades a Moscou. La restricció imposada per la Xina afecta els drons amb una massa superior als 4 quilograms i els seus components, destaca Efe.

"Ja s'observa el dèficit d'alguns models, incloent-hi els drons agrícoles, que pesen entre 30 i 40 quilograms i dels quals fins ara només es produeixen exemplars aïllats a Rússia", ha destacat el diari.

Per què Rússia necessita tants drons?

A més de les necessitats de la guerra, que Rússia cobreix fins ara per mitjà de la importació de components occidentals a través de companyies fantasmes a tercers països o drons adquirits a l'Iran, el govern rus necessita gran quantitat de drons per satisfer la demanda d'equips civils d'aquesta mena.

El juny passat, recorda la mateixa agència de notícies, el govern rus va aprovar una estratègia de desenvolupament dels sistemes d'aviació no tripulada que preveu l'increment gradual de la producció de drons comercials fins a un milió d'unitats anuals per al 2035. A més, està previst que per al 2036 el 80% dels sistemes aeris no tripulats siguin de fabricació russa.

Aquest programa, que no esmenta la creació de drons amb finalitats militars, permetrà a Rússia posar en marxa empreses que produeixin els seus components i els materials necessaris per a la seva fabricació, i els programes per al seu control.

El principal objectiu d'aquesta estratègia és la creació d'una nova branca de l'economia en els pròxims sis anys i mig, vinculada a la fabricació i l'ús de drons d'ús civil.